23948sdkhjf

Ung maskinmester blev direktør på Povl Møllers Maskinfabrik

Rune Friis Eriksen er som blot 32-årig blevet direktør for en maskinfabrik. Han er samtidig i gang med en HD-uddannelse, der skal medvirke til, at han kan styre den over 100 år gamle virksomhed godt ind i fremtiden.

32-årige Rune Friis Eriksen er på få år gået fra at være værktøjsmager over maskinmester til teknisk chef og nu administrerende direktør for Povl Møllers Maskinfabrik i Borup på Sjælland.

Han greb muligheden for direktørvejen, da den tidligere direktør valgte at gå på pension. Som daværende teknisk chef, lå muligheden lige for, og efter en prøveperiode, fik Rune Friis Eriksen officielt titlen.

Rune Friis Eriksen har altid været tiltrukket af topledelse på det strategiske niveau.

»Det er fascinerende at udvikle organisationer og tage de strategiske beslutninger. Så jeg valgte helt klart at blive direktør, fordi jeg godt kan lide at arbejde med hvordan man rent teknisk konstruerer og udvikler en organisation med salg, lager, produktion og markedsføring, og gøre den mest mulig effektiv,« siger han.

Hvordan man egentlig træffer nogle gode beslutninger til gavn for virksomhedens fremtid, så den kan vokse, er en stor drivkraft for Rune Friis Eriksen. Samtidig finder han det fascinerende, at mennesker i fællesskab kan skabe noget større.

Direkte fra studiet til chefstilling

Rune Friis Eriksen blev teknisk chef med det samme, da han kom ud fra studiet som maskinmester. Han lagde sit cv op på Jobindex og blot efter fire timer, lå der en opfordring fra Povl Møllers Maskinfabrik om at søge en stilling som teknisk chef.

Der var flere overvejelser oppe at vende, da han sagde ja til lederstillingen.

»I forhold til personaleledelse overvejede jeg da, hvordan det skulle gå. Det var en omvæltning fra mit tidligere arbejdsliv som ansat, hvor jeg arbejdede som værktøjsmager. Det var meget anderledes pludselig at sidde på den anden side af bordet.«

Personaleledelse kan især være en udfordring, fordi mennesker er så forskellige. Vi taler nogle gange et forskelligt sprog, nogle siger en ting, men mener noget helt andet, fortæller Rune Friis Eriksen.

Han valgte derfor at tage et lederuddannelseskursus hos Dansk Industri, hvor der var 15 kursusdage på et halvt år. Her fik han noget teori om personaleledelse ind under huden.

»Jeg tog især kurset for at udvikle mig selv. Jeg lærte, at jeg skal være utrolig god til at lytte. Man kan let tale forbi hinanden, men min erfaring er, at man godt kan opøve evnen til blive bedre til at forstå, hvad folk mener.«

Ledelse er et håndværk, og teori er vigtigt, men i forhold til personaleledelse er det bedst at lære det igennem praktisk erfaring og tage ved lære af sine fejl, mener Rune Friis Eriksen.

Stolt over tilliden

Povl Møllers Maskinfabrik er over 100 år gammel, men det tænker Rune Friis Eriksen ikke meget over i det daglige. Han ville ikke agere anderledes i en ung virksomhed.

»Jeg er ikke bange for at tage nogle beslutninger, fordi jeg er direktør i en virksomhed, der har eksisteret i over 100 år. Men jeg er da stolt af at stå i spidsen for Povl Møllers Maskinfabrik og stolt af, at ejerne og bestyrelsen har tillid til mig og satset på mig. Det er jeg utrolig glad for.«

Jeg er ikke bange for at tage nogle beslutninger, fordi jeg er direktør i en virksomhed, der har eksisteret i over 100 år Rune Friis Eriksen, adm. direktør for Povl Møllers Maskinfabrik

Den første tid som direktør har, som i de fleste andre virksomheder, været en stormfuld tid. Rune Friis Eriksen overtog gradvist ledelsen i løbet af 2020 og begyndte således med at lukke fabrikken ned på grund af corona. Omsætningen på maskinsalg faldt med 80 procent, og medarbejderne blev sendt hjem i et halvt år på lønkompensation. I foråret 2021 gik det så helt over i den anden grøft. Her eksploderede efterspørgslen, så det blev svært at følge med. Og nu er der så forsyningskrise. Stål kan maskinfabrikken stadig få, dog er det blevet langt dyrere og med længere leveringstid. Og alle mulige komponenter har nu måneders, hvis ikke års, ventetid.

»Som om det ikke var nok, ser vi måske ind i en recession nu. Så der har været høj bølgegang. Det har også været et problem at få nye folk. Det bliver rart, når verden forhåbentlig vender tilbage til en mere normal tilstand. Til tider har det givet søvnløse nætter. Så jeg vil sige til andre maskinmestre, der overvejer at gå direktørvejen, at det er et spændende arbejde, men det kræver altså også meget mere end et otte til fire job.«

Altid på udkig efter nye projekter

Arbejdet med innovation fylder meget i det daglige arbejde for Rune Friis Eriksen. Han er altid på udkig efter nye projekter, for eksempel hvis en kunde efterspørger en maskine, der også kunne opskaleres til at rumme et større udviklingspotentiale.

»I sådanne tilfælde vil vi gerne søsætte nogle udviklingsprojekter, måske endda opfinde noget ny teknologi. Vi har maskiningeniører, teknikere og elektrikere på fabrikken, så vi kan lave de pressemaskiner, vi har lyst til. Men økonomien skal hænge sammen,« siger han.

En af grundene til, at innovation fylder meget på Rune Friis Eriksens dagsorden, er, at det kan give maskinfabrikken en ny fremtid.

»Vi skal være konkurrencedygtige ved at skabe endnu mere effektive produkter, så jeg leder efter nogle nye produkter, der kan blive en ny indtjeningsmulighed for firmaet. Det er vigtigt at komme med noget nyt, fordi verden ændrer sig. Så jeg holder meget øje med ny teknologi og nye måder at fremstille på, for eksempel inden for pladebearbejdning og koldformning af emner i metal.«

Visionen er at få Povl Møllers Maskinfabrik til at vokse. Virksomheden er i dag repræsenteret i Skandinavien og lidt i Øst- og Centraleuropa. Rune Friis Eriksens drøm er at få hele Europa som marked.

Svært at finde kvalificeret arbejdskraft

En af de store ledelsesmæssige udfordringer ved visionen er, at det er svært at få kvalificeret arbejdskraft. Det betyder, at der på kort sigt ikke skaleres op. En midlertidig løsning kunne være at indgå aftaler med en række underleverandører. Men Rune Friis Eriksen vil gå forsigtigt frem.

»Det handler at estimere efterspørgslen på nye maskiner, så vi ved, hvad vi kigger ind i. Man kan hurtigt brænde nallerne på en mavefornemmelse. Vi kan jo godt synes, at vi har opfundet en smart ny maskine, men hvis kunderne ikke synes den er smart nok i forhold til prisen, kommer man hurtigt galt afsted.

I forhold at have medarbejdere, hvor nogle har været på fabrikken i knap 40 år, oplever Rune Friis Eriksen ikke, at det er vanskeligt at få de erfarne medarbejdere med på nye idéer.

»Det kan godt være, at vi i nogle tilfælde skal understrege, hvorfor en forandring er vigtig, men det løser sig altid.«

For tiden er Povl Møllers Maskinfabrik i gang med at opgradere produktionen og gøre den mere teknologisk funderet, blandt andet ved at få installeret et CAM-system. Det gør programmeringsprocessen af maskinerne mere moderne. I den forbindelse skal alle medarbejderne på kursus, og det, synes de, er helt fint, ifølge Rune Friis Eriksen.

»Min oplevelse er, at de deltager aktivt i nyudviklingen af maskiner. Så jeg har ikke en gammel gnaven én, der vil lave det på den måde, som han altid har gjort. Der er de faktisk meget åbne og byder ind med en masse idéer.«

Medarbejdernes lange erfaring gør, at de kan påpege nogle ting, der kunne have været en katastrofe, hvis man ikke havde været opmærksom på det. De er omvandrende videnbanker, fordi de har været i industrien så mange år. Typisk bliver vores medarbejdere her længe, hvilket må være et udtryk for, at det er en god arbejdsplads, mener han.

Artiklen er bragt i samarbejde med bladet Maskinmesteren.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093