23948sdkhjf

Forhandlere: Store bededag-slagsmål bør ikke udløse konflikt

Store bededag er et politisk anliggende og bør ikke blokere for en overenskomst ifølge industriens parter

Spørgsmålet om en afskaffelse af store bededag er et politisk spørgsmål. Det bør derfor ikke stå i vejen for at aftale en overenskomst.

Det mener Dansk Industri og CO-Industri, der forhandler på industriens område.

I en fælles erklæring fra de to parter fredag skriver de:

- Både medarbejdere og virksomheder skal vide, at vi værner om det danske arbejdsmarked og den aftalemodel, som har tjent vores samfund så godt i så mange år.

- Derfor forhandler vi ufortrødent videre. For ligegyldigt hvordan man ser på spørgsmålet om store bededag, er det i alle danskeres interesse at undgå en skadelig og kostbar storkonflikt.

Teksten fremgår af de to topforhandleres sociale medier.

For lønmodtagerne og CO-Industri er det Claus Jensen, der til dagligt står i spidsen for Dansk Metal. Samtidig har Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl Sørensen, lagt teksten ud på sin Twitter-profil.

Industrien har oftest en særlig rolle i overenskomstforhandlinger. Det er som regel industriens område, der når den første aftale - det der kaldes et gennembrudsforlig.

Regeringen vil fjerne store bededag som helligdag.

Det har skabt vrede i fagbevægelsens bagland, da man her betragter det som en indgriben på det danske arbejdsmarked, uden at arbejdsmarkedets parter er blevet hørt.

Til DR har flere topfolk i fagbevægelsens bagland fortalt, at den frustration meget vel kan blive kanaliseret over i, at medlemmerne stemmer nej til en overenskomst.

Hvis parterne ikke finder en løsning, udløser det en storkonflikt.

Selv har Claus Jensen kritiseret regeringen for at angribe den danske aftalemodel på arbejdsmarkedet.

Men i erklæringen opfordrer han til, at det ikke resulterer i en storkonflikt.

- Det er ikke nemt, for der er rigeligt at diskutere omkring bordet. Og det er heller ikke just nogen overraskelse, at vi ser forskelligt på spørgsmålet om store bededag, står der i den fælles erklæring.

- Men efter dagens forhandlingsmøde har vi først og fremmest genbekræftet hinanden i, at politiske anliggender hverken må eller skal komme i vejen for at nå en aftale.

Udtalelsen bekræfter, hvad Lars Sandahl Sørensen sagde på et pressemøde 4. januar ved starten af forhandlingerne.

- Det er en politisk proces. Det besluttes på Christiansborg og ikke over overenskomstsporet, sagde han.

- Vi har foreslået en masse andre greb. Ikke det her greb. Det har man valgt at lytte til noget af. Men faktum er, at det her er et politisk greb og ikke et overenskomstgreb.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111