23948sdkhjf

På kanten af recession

”Kun eksporten giver grund til optimisme”, siger Dansk Erhverv, der har analyseret tal for erhvervslivets omsætning i 2012.
Dansk Erhverv har analyseret tal for erhvervslivets omsætning i 2012. Kun eksporten giver grund til optimisme i en tid, hvor dansk økonomi bevæger sig på kanten af tredje recession på tre år, og hvor der hersker fortsat betydelig international usikkerhed.

Erhvervslivets samlede omsætning steg i perioden januar-august 2012 med ca. 86 mia. kr. i forhold til samme periode i 2011. Det svarer til en moderat stigning på 3,8 procent, men det er eksporten, der trækker op med en omsætningsfremgang på 8,5 procent. Den indenlandske omsætning er blot steget med 1,4 procent, og det vil sige, at væksten her ligger under inflationen.

- Sammenligner man de første otte måneder af 2012 med de tilsvarende måneder i 2011, tegner der sig et tydeligt todelt billede af omsætningsudviklingen. Eksporterhvervene har formået at fastholde en markant omsætningsvækst, siger cheføkonom i Dansk Erhverv, Bo Sandberg.

Gældskrisen i Sydeuropa har således endnu ikke for alvor bremset de danske eksportvirksomheder, der stille og roligt får bedre fodfæste i en række vækstøkonomier og generelt har haft gavn af den lave eurokurs gennem det meste af 2012. Omvendt har der de første otte måneder af 2012 ikke været noget at råbe hurra for i hjemmemarkedets omsætningsudvikling, der ligger lavere end inflationen.

- Her kan man blot håbe, at den seneste tids spæde tegn på et løft i privatforbruget retter omsætningsudviklingen lidt op mod slutningen af året, fortsætter Bo Sandberg.

Dårligt nyt for vækst, beskæftigelse og investeringer
Hos Dansk Erhverv vurderer man, at en samlet omsætningsvækst i erhvervslivet på blot 3,8 procent næppe er tilstrækkelig til at trække beskæftigelse og investeringer med op.

- Med en fremgang i erhvervslivets samlede omsætning på 3,8 procent – det vil sige kun lidt højere end inflationen på 2,5 procent – er det svært at tro på, at vækst, beskæftigelse og investeringsniveau for alvor skulle begynde at bevæge sig opad. For med så moderat vækst i omsætningen, kan de fleste virksomheder håndtere situationen med den eksisterende bemanding og det eksisterende kapitalapparat, siger Bo Sandberg.

Byggeriet klarer sig bedst – handelssektoren er presset
Tallene viser dog også, at der er betydelige branchemæssige forskelle i omsætningsudviklingen:

- Med en omsætningsvækst på 8,8 procent foreløbig i 2012, har bygge- og anlægsbranchen klaret sig bedst af alle. Denne pæne vækst skal ses på baggrund af et ganske lavt udgangspunkt, men skyldes også i høj grad Boligjobordningen, der på håndværksområdet har været en succes, men som regeringen nu desværre i forbindelse med finanslovsforslaget foreslår helt nedlagt – hvilket vil være særdeles modproduktivt for vækst og beskæftigelse i den private sektor, siger Bo Sandberg, der også peger på erhvervsservice og transport som brancher med pæn omsætningsvækst foreløbig i 2012 – begge med et plus på 5,6 procent.

- De danske handelsvirksomheder har i de første otte måneder af 2012 haft en yderst beskeden omsætningsfremgang på 1,9 procent. Hvis man korrigerer for inflationen på p.t. ca. 2,5 procent, er der tale om en decideret tilbagegang. Det skyldes især, at finanskrisen har ændret danskernes forbrugs- og opsparingsadfærd markant, således at vi sparer langt mere op end tidligere, for at polstre os i en usikker økonomisk situation. Men derudover er reallønnen også faldet, og detailhandlen er hårdt presset af grænsehandlen, som lever højt på det rekordhøje danske afgiftstryk, slutter Dansk Erhvervs cheføkonom.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.091