Sanktioneret Krim-bro flød med Hempel-maling
Det kom angiveligt som et chok for topledelsen i den danske maling-gigant Hempel, da man i 2019 opdagede, at russiske ansatte mellem 2016 og 2019 havde solgt produkter til den meget omdiskuterede Krim-bro, der er underlagt flere EU-sanktioner og fordømt af FN’s Generalforsamling.
Det undersøgende medie Danwatch kan i dag afsløre, at der i selvsamme periode var omfattende og offentligt tilgængelige beviser på, at Hempels produkter blev brugt på broen.
Således florerer en lang række billeder og videoer i russiske nyhedsmedier, på sociale medier og hos Hempels egne samarbejdspartnere, hvor man tydeligt kan se Hempels karakteristiske sølvgrå og blå malerspande i forbindelse med konstruktionen af broen.
Alligevel fastholder Hempel, at ingen i den danske eller russiske ledelse anede uråd, og at hele ansvaret i stedet skal placeres hos en gruppe russiske ansatte, der bedrog Hempel ved at skjule leverancerne i ordrebøgerne.
Det fremgår af en redegørelse til Erhvervsstyrelsen, som advokatfirmaet Kromann Reumert har udarbejdet for Hempel, og som Danwatch har fået aktindsigt i. Redegørelsen er lavet, efter virksomheden opdagede leverancerne i 2019.
I redegørelsen fremgår det også, at man internt i Hempel havde diskuteret leverancer til broen, der forbinder Rusland med Krim, og som siden 2014 har været underlagt EU-sanktioner på en langt række ydelser og varer som følge af Ruslands ulovlige annektering af halvøen samme år.
”Som en del af undersøgelsen er det konstateret, at broen blev diskuteret internt i Hempel Rusland og med Hempel A/S, men at det blev konkluderet og klart instrueret af Hempel A/S, at Hempel Rusland ikke kunne være involveret i Krim-relaterede infrastrukturprojekter af sanktionsgrunde", fremgår det redegørelsen.
Alligevel begynder en gruppe russiske ansatte ifølge redegørelsen på egen hånd at sælge produkter til broen:
“Det er endvidere blevet fastslået, at visse medarbejdere i Hempel Rusland bevidst ignorerede denne beslutning og instruks og af en eller anden grund besluttede ikke at blokere for ordrer i forhold til broen fremover. I stedet blev der oprettet vildledende projektnavne for at skjule for Hempel Group, at Hempel Rusland var involveret i projekter vedrørende Krim-broen".
Til slut i redegørelsen til Erhvervsstyrelsen understreger Hempel, at ledelsen intet kendskab har haft til leverancerne til Krim-broen.
“Hempel A/S har som en del af det interne undersøgelse undersøgt involveringen af Hempel A/S og Hempel-koncernens rolle. Konklusionen er, at hverken Hempel A/S eller Hempel-koncernen har haft nogen rolle eller involvering i projekterne, som er i strid med gældende love og regler. Konklusionen er derfor, at EU's sanktioner ikke er blevet overtrådt".
Danwatch har forelagt billede-dokumentationen for Hempel og spurgt, hvorfor man først opdager i 2019, at der er brugt Hempel-produkter på broen.
“Som tidligere udmeldt, blev vi i 2019 opmærksomme på forholdene i en rutinemæssig intern revision af vores russiske datterselskab”, lyder det i et skriftligt svar fra Hempel.
Hempel skriver også i svaret, at man er skuffede over, at det kunne ske:
“Vi tager skarpt afstand fra, at nogle af vores produkter er endt på Kerch (Krim, red.) broen, og vi er stadig skuffede over, at det kunne ske”.
Hempel meldte sidste år ud, at man vil forlade det russiske marked som følge af krigen i Ukraine, men det er endnu ikke sket.
Originalartikel: https://danwatch.dk/?p=100478