23948sdkhjf

Udskydelse af kampfly koster dyrt

Den danske forsvarsindustri risikerer at havne i et ingenmandsland, hvis valget af leverandør til kampfly udskydes med yderligere to år.
Det vil koste den danske forsvarsindustri mange penge, hvis valget af en ny leverandør af kampfly til forsvaret udskydes med to år til 2016, som mediet nytkampfly.dk skrev det i sidste uge.

Det bekræfter Frank Bill, der er sekretariatsleder i FAD (Forsvars- og Aerospaceindustrien i Danmark), over for Metal Supply.

- Det koster penge at etablere sig, holde sig til og hele tiden fastholde de kontakter, man har. Det er ikke bare noget, man gør uden videre, så en udskydelse af beslutningen vil helt sikkert være problematisk. En udskydelse vil skabe usikkerhed, og det er det samme som udgifter i en virksomhed, siger han.

Brug for mere tid
Frank Bill taler dermed i forlængelse af forgængeren på posten som formand for FAD, Jan Falck Schmidt, som i foråret 2010 advarede om, at en udskydelse af valget ville koste de danske virksomheder millioner af kroner.

Dengang besluttede daværende forsvarsminister Gitte Lillelund Bech, at leverandørvalget skulle udsættes med to år. Det skete blandt andet som følge af en undersøgelse, der viste, at de nuværende F16-fly vil kunne holde sig oppegående helt frem til omkring 2018-2020.

Denne gang begrundes udskydelsen kort og godt med, at politikerne har brug for mere tid, før en endelig beslutning træffes.

- Nu ved vi jo ikke, hvor meget der er i det, for den tekst, der har været fremme, er lidt uklar. Men det er klart, at jo længere tid, beslutningen tager at træffe, desto længere tid varer det, før man som dansk virksomhed kan entrere med den udenlandske leverandør. Desuden kan det være, udsættelsen medfører, at Eurofighter kommer med i konkurrencen igen. Det ved vi simpelthen ikke, siger Frank Bill fra FAD, som er en del af DI, med en tilføjelse om, at han ikke konkret er skeptisk over for en eventuel genindtræden fra Eurofighters side, men blot er bekymret over den usikre situation.

Terma: Ingen kommentarer
Blandt de virksomheder, der allerede har indgået en forhåndsaftale – et såkaldt Letter of Intent – med en udenlandsk leverandør, hører Danish Aerotech, som i 2009 underskrev en samarbejdsaftale med Boeing, mens Terma har en aftale med Joint Strike Fighter fra Lockheed Martin.

Kommunikationsdirektør i Terma, Kasper Rasmussen, ønsker ikke at kommentere udskydelsen af leverandørvalget, så længe der blot er tale om ”spekulationer og fortolkninger” uden en officiel udmelding fra ministeriet eller forsvaret.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078