Mere fart på samlebåndet
FORCE Technology-projekt hos Volvo Cars i Göteborg fik til resultat, at hastigheden på samlebåndet blev sat op og antallet af færdigproducerede personbiler steg.
Volvo Cars havde forsøgt at løse det konkrete problem på forskellig vis, men ingen af løsningsmodellerne gav et optimalt resultat. FORCE Technology Sverige havde tidligere løst et par mindre opgaver for Volvo Cars og mente at kunne være behjælpelig, når man inddrog FORCE Technology Danmarks alsidige ekspertise. Volvo Cars accepterede, og allerede næste dag stillede FORCE Technology op på Volvo Cars samlefabrik for personbiler i Göteborg med to af deres mest kompetente specialister.
© Property of Volvo Car CorporationGennem en periode på fire måneder analyserede og interviewede specialisterne alle interessenter, som deltog i samleprocessen. Derudover tog de sig tid til at opleve de daglige udfordringer i produktionsforløbet og de vilkår, der blev arbejdet under.
Volvo Cars havde indledningsvis defineret to hovedområder, som man mente skulle overvindes for, at en effektivisering af produktionsflowet kunne realiseres. Det drejede sig om forebyggelse af produktionsstop og løsning af vedligehold problemer.
Efter grundig analyse lokaliserede FORCE Technology specifikke områder, som ville få indflydelse på en produktionsoptimering: På den positive side viste det sig, at der stort set ikke eksisterer vedligehold problemer i forbindelse med den nuværende samlingsproces. Til gengæld konstaterede specialisterne fra FORCE Technology en del menneskelige fejl, der kommer til udtryk ved, at medarbejderne på samlefabrikken ikke påtager sig det nødvendige ansvar for leverancer og fejl under samleprocessen. Derudover var der mange flaskehalse under produktionsforløbet og en tendens til overbelastning af produktionsudstyret.
Volvo Cars var enig i disse iagttagelser, hvorfor FORCE Technology efterfølgende udarbejdede praktiske løsninger på flaskehalsproblematikken og kom med forslag til, hvordan Volvo Cars kunne arbejde videre med de menneskelige faktorer på samlefabrikken.
FORCE Technology gjorde i den forbindelse brug af sit nye forretningskoncept Human Factor Management (HFM), der, kort fortalt, går ud på at styrke de menneskelige ressourcer gennem systematisk træning og uddannelse, så effektiviteten bliver øget og sikkerheden højnet for medarbejderne. Ligeledes blev konceptet ”FORCE Maintenance Excellence” (FME) anvendt. FME bidrager primært til at forøge ”oppetiden” på produktionsanlæg gennem optimering af tekniske og administrative ydelser samt de menneskelige ressourcer, der er tilknyttet vedligehold og produktion.
Volvo Cars kunne notere en direkte effekt af indgrebet, idet hastigheden på samlebåndet blev sat op og antallet af færdigproducerede personbiler steg. Vel at mærke uden at hverken kvalitet eller sikkerhed blev sat over styr!
På baggrund af den specifikke opgave viste FORCE Technology, at de er i stand til at springe ind i en branche, hvor de normalt ikke er vant til at begå sig, og samtidig finde løsninger på problemer, der involverer så forskellige områder som teknik og organisationsteori.
(Tekst: FORCE Technology)