23948sdkhjf

Ny tvivl om valg af kampfly

Flere medlemmer af forsvarsforligskredsen afviser, at beslutningen om typevalg af nye kampfly til forsvaret er udsat med to år.
Hvornår skal en endelig beslutning angående typevalg af de nye kampfly til forsvaret træffes?

Det spørgsmål såede hjemmesiden nytkampfly.dk i sidste uge tvivl om ved at gengive dele af det udspil, som forsvarsminister Nick Hækkerup fremlagde for partierne i forsvarsforligskredsen i forbindelse med forhandlingerne om et nyt forsvarsforlig for 2013-2016.

Ifølge nytkampfly.dk er beslutningen nu potentielt udskudt i to år, så den endelige deadline for et typevalg ligger ved udgangen af 2016.

Læs også: Valg af kampfly udskudt med to år

Men direkte adspurgt afviser flere af forsvarsforligskredsens medlemmer over for Metal Supply, at beslutningen skulle være udsat.

”Kan du bekræfte forlydender om, at en deadline for en endelig beslutning vedrørende leverandør af nye kampfly til det danske forsvar er udsat fra 31. december 2014 til 31. december 2016?”

- Nej, det kan jeg ikke, lyder det fra Villum Christensen, Liberal Alliance.

Samme melding kommer fra både Troels Lund Poulsen (V) og Marie Krarup (DF), som over for Metal Supply kategorisk afviser kendskab til en udsættelse af typevalget.

Læs også: Udskydelse af kampfly koster dyrt

De mange virksomheder, som kunne have interesse i et samarbejde med en af de tre mulige kampflyleverandører må dermed krydse fingre for, at den oprindelige plan holder, samt at politikerne lever op til ambitionen fra det gældende Forsvarsforlig 2010-2014 fra juni 2009, hvor ambitionen for typevalgsprocessen beskrives således:

”Forligspartierne lægger vægt på, at processen vedrørende anskaffelsen af nye kampfly er tilrettelagt som en åben proces baseret på et uvildigt beslutningsgrundlag, der bidrager til en offentlig debat.”

Fakta: Nye kampfly til forsvaret
I ”Forsvarsforlig 2010-2014” fra 24. juni 2009 blev forligspartierne blandt andet enige om at reducere Flyvevåbnets kampflykapacitet fra 48 til 30 operative kampfly.

Ifølge samme forlig skulle den principbeslutningen om typevalg af kampfly træffes i 2009, men i marts 2010 meddelte forsvarsminister Gitte Lillelund Bech, at beslutningen var udskudt, så den skulle træffes inden udgangen af forsvarsforligsperioden fra 2010-2014.

Som beslutningsgrundlag for typevalget har forligspartierne fremhævet:
• Sikkerhedspolitiske forhold, der omhandler en vurdering af anvendeligheden af kampfly som et aktivt sikkerhedspolitisk instrument. Vurderingen udføres primært på baggrund af kapitel 1 ”De sikkerhedspolitiske præmisser” i Forsvarskommissionens beretning af 25. marts 2009.
• Strategiske forhold, der omhandler en vurdering af de forskellige kampflykandidater i relation til strategisk samarbejde i NATO og med andre nationer.
• Den militærfaglige anbefaling, er forsvarschefens anbefaling om, hvilken kampflykandidat der bør vælges som afløser for F-16 flyene. Anbefalingen udarbejdes på baggrund af et omfattende analysearbejde.
• Økonomiske forhold, der har til formål at tilvejebringe et fyldestgørende økonomisk grundlag, der kan indgå i det samlede beslutningsgrundlag vedrørende nye kampfly. Grundlaget tilvejebringes af en tværministeriel økonomisk arbejdsgruppe, som består af Finansministeriet, Udenrigsministeriet, Økonomi- og Erhvervsministeriet og Forsvarsministeriet m.fl.
• Industrisamarbejde, der omhandler en vurdering af omfang og karakter for industriel deltagelse og industrisamarbejde med hver enkelt kampflykandidat samt heraf afledte samfunds- økonomiske konsekvenser. Vurderingen af industrisamarbejde foretages af Økonomi- og Erhvervsministeriet, herunder Erhvervs- og Byggestyrelsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.074