23948sdkhjf

Klyngesamarbejde sikrer modkøbsaftaler og vigtige relationer

Et Klynge-midtsamarbejde mellem otte virksomheder kan indfri modkøbsaftaler på 10 procent af forsvarets helikopterindkøb.
Forsvaret har udpeget to af verdens største helikopterproducenter som kandidater til at vinde en ordre på 2,3 mia. kr. For dette beløb skal vinderen levere helikoptere til den danske flåde og samtidig foretage køb hos danske virksomheder og overføre ny teknologi og kompetencer til disse for et tilsvarende beløb.

Det har givet anledning til et Klynge-midt‐samarbejde mellem otte virksomheder, der har som mål at indfri modkøbsaftaler på mindst 10 procent af kontraktværdien af helikopterleverancen. Væksthus Midtjylland har tilknyttet Censec – Center for sikkerhedsindustrien i Danmark som rådgiver i klyngesamarbejdet, for branchekendskab er alfa og omega, når det gælder om at trænge igennem hos verdens største helikopterleverandører.

Fælles markedsføringsindsats
– Det er meget store virksomheder, klyngemedlemmerne skal gøre et indtryk hos, så vi har hjulpet dem med at gennemføre en fælles og koordineret markedsføring af deres kerneydelser over for helikopterleverandørerne, forklarer Steen Nielsen, projektkoordinator hos Censec.

Efterfølgende er klyngevirksomhederne enkeltvis blevet præsenteret for helikopterleverandørerne, og opgaveprioriteter er blevet fastlagt og matchet med netværksmedlemmernes kernekompetencer. Klyngesamarbejdets otte medlemmer tæller Global Lightning Protection Service (tidligere Electricon), Gomspace, Homatic Engineering, HS Composites, Hydraulic Group, Kirkholm Maskiningeniør, Necas og Trier Christensens Maskinfabrik.

For at styrke netværkets samlede kompetencer og opnå større gennemslagskraft har virksomhederne i samarbejdet valgt at knytte yderligere otte danske virksomheder til netværket; de deltager uden at opnå medfinansiering fra Klynge-midt programmet. Det drejer sig om Alumeco, Combilent, DC Supply, Desmi, Dommerby Stål, Idoc Engineering, ISIC og Saab Denmark. Ordreomfanget hos Klynge-midt‐medlemmerne kommer til at lyde på teknologi‐ og vidensoverførsel og vil variere fra virksomhed til virksomhed, men samtlige klyngemedlemmer kan tage en række gode relationer hos de store helikopterleverandører med sig fra klyngesamarbejdet.

Samarbejdet er nu afsluttet, og mens nogle netværksmedlemmer kører videre på egen hånd, fortsætter andre i nye Klynge-midt‐samarbejder.

- Klynge-midt har været altafgørende for, at vi har kunnet gøre en indsats for de små og mellemstore virksomheder i forhold til at sikre dem modkøbsaftaler, og virksomhederne har sat stor pris på at være en del af Klyngemidt, fortæller Steen Nielsen.

Forsvarets Materiel Tjeneste forventes at indgå kontrakt med vinderen af helikopterleverancen sidst på året.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062