Dansk Erhverv: "Investeringsvindue" er et flop
Initiativet giver næppe de 6.500 nye job i 2013, som regeringen håber på, vurderer cheføkonom i Dansk Erhverv, Bo Sandberg.
- Temperaturmålingen på investeringsforventningerne fra Danmarks Statistik skal tages med et vist gran salt – for en ting er som bekendt forventninger, noget andet er den faktisk realiserede udvikling. Men når det er sagt, så er det bekymrende, at industrien har skruet markant ned for investeringsforventningerne for 2012, fra en forventet vækst i marts på hele 25 procent til en noget mere moderat vækstforventning på 12 procent i oktober. Og for 2013 har industrien decideret negative forventninger til investeringsudviklingen. Denne udvikling er endnu et vidnesbyrd om, at det investeringsvindue, som blev vedtaget af et enigt Folketing i juni, ikke er nogen mirakelkur – tværtimod tegner det nærmest til at være et flop, der næppe giver de 6.500 nye job i 2013, som regeringen håber på, siger cheføkonom i Dansk Erhverv, Bo Sandberg.
Når investeringsvinduet ifølge Dansk Erhverv ikke får større effekt, skyldes det blandt andet, at der ikke er tale om straksafskrivninger. Det er ganske vist et forhøjet afskrivningsgrundlag på 115 procent, men selve afskrivningsprofilen er uændret.
Matthæus-princip
- Initiativet rummer også et element af Matthæus-princippet; til den som har, skal mere gives – for en forudsætning for at kunne udnytte fradraget er nemlig, at selskabet eller den selvstændige erhvervsdrivende har et overskud, og dermed faktisk betaler skat. Så hvis man – som mange danske selskaber i den nuværende konjunktursituation – har underskud, får man ikke gavn af et højere fradrag. Hertil kommer, at også kreditklemmen gør det vanskeligt at lånefinansiere nye investeringer, siger Bo Sandberg.
Måske lyspunkt i produktion af forbrugsgoder i 2013
Skal finde noget at glæde sig over, må det, ifølge Bo Sandberg, være, at industrien i 2013 forventer markant fremgang i investeringer inden for både de varige forbrugsgoder (+33 procent) og de ikke-varige forbrugsgoder (+24 procent).
- Især sidstnævnte er en god indikator for privatforbruget, så måske vil stigende disponible indkomster i kølvandet på skattereformen og en lidt lavere inflation i 2013 medvirke til en fremgang i privatforbruget, der så i anden bølge kan trække investeringerne lidt opad, siger Dansk Erhvervs cheføkonom.
Investeringerne har hverken før eller under krisen holdt trit med afskrivningerne. På bundlinjen har det samlede produktionsapparat aldrig siden statistikkens start i 1966 været så nedslidt som nu. Så også på den baggrund er det ifølge Dansk Erhverv bekymrende, at industrien venter decideret investeringsnedgang i 2013.
Kilde: Dansk Erhverv