DC Supply bag mobil offshore minerydningsplatform
DC Supply i Nørresundby har sammen med flere andre nordjyske virksomheder udviklet et unikt mobilt kommandocenter til Søværnet.
De danske farvande er 67 år efter afslutningen af 2. Verdenskrig fortsat fyldte med miner. Det vurderes, at tyskerne og englænderne tilsammen lagde 40.000 miner ud i de danske farvande under krigen, og at omkring 6.000 af disse stadig er tilbage.
Globalt potentiale
Derfor har Forsvarets Materieltjeneste (FMT) nu i samarbejde med DC Supply i Nørresundby samt en række andre nordjyske virksomheder udviklet en ekstrem effektiv og fleksibel minerydningsplatform. DC Supply er specialist i udvikling og produktion af containersystemer og har mange års erfaring i at levere løsninger til både militære formål og til industrien i Danmark og udlandet, og det er denne ekspertise, der nu kommer Forsvaret til gode.
Konkret er der tale om et system bestående af to containere, der kan flyttes fra fartøj til fartøj efter behov. Den ene container er indrettet som højteknologisk kontrolcenter med arbejdsplads for fem personer, mens den anden container er indrettet til dykkerne og deres omfattende udstyr.
Udviklingen af den mobile platform er sket i løbet af de seneste 10 måneder, og systemet er for nylig blevet testet i en større forsvarsøvelse, hvor der blev fundet adskillige miner. Hos DC Supply er de sidste justeringer nu foretaget og kontrolcentret afleveret til Søværnet, og salgschef Søren Trads har været meget tilfreds med forløbet:
- Opgaven med at udvikle et nyt, mobilt kommandocenter i to 20 fods containere har været utroligt spændende og udfordrende. Det er første gang, at et sådant system udvikles som en mobil containerplatform, men ideen er genial, og vi står nu med et koncept, der har potentiale til at blive solgt over hele verden, forklarer han.
Afløser minirydnings-fartøjer
Og systemet er netop blevet lavet til at kunne operere over hele verden. Det har blandt andet stillet høje krav til køling, når der opereres i varme farvande, og opvarmning, når der eksempelvis opereres i farvande omkring Grønland. En anden stor udfordring har været at skabe gode og bekvemmelige arbejdspladser til fem personer i en 20 fods container. Udstyret fylder en stor del af pladsen, og hver enkelt arbejdsplads har blandt andet tre overvågningsskærme:
- Samarbejdet med DC Supply har været forbilledligt, og vi er meget glade for det produkt, vi nu står med, siger projektleder Martin Stechmann fra Forsvarets Materieltjeneste i Ballerup og fortsætter:
- Systemet er udviklet som følge af udfasningen af de dedikerede minerydningsfartøjer, og vi står nu med en platform, der i fredstid kan rydde op i blandt andet de danske farvande, og som i eventuelle akutte situationer kan rykke ud overalt, hvor det er nødvendigt.
Nordjylland har den nødvendige knowhow
Også hos Nordjysk Underleverandørnetværk til Forsvarsindustrien, der er en interesseorganisation forankret hos Institut for Mekanik & Produktion på Aalborg Universitet, som blandt andet har til formål at øge incitamentet til forsvars- og industrisamarbejde, ser projektleder Bruno Winther med stor begejstring på både forløbet og resultatet:
- Vi har nogle vigtige og unikke erfaringer i Nordjylland i forhold til udvikling af løsninger til Forsvaret. Disse kompetencer skal vi fortsat udvikle og have frem i lyset med henblik på at skabe yderligere vækst og arbejdspladser, siger han og fortsætter:
- Vi har allerede flere konkrete eksempler på succesfulde systemer til dansk og udenlandsk forsvar, og det understreger, at vi i Nordjylland har den knowhow, der skal til, for at levere til verdens største industri. Det handler jo meget sjældent om krudt og kugler, men snarere om sikkerhed og humanitær indsats, pointerer han.
Flere andre nordjyske virksomheder har været underleverandører til DC Supply på opgaven, herunder Jany i Frøstrup ved Thisted, som har leveret de avancerede sæder til kommandocentret.