Conelto tilbyder vindmøllebranchen nyt koncept
Betontårnsproducenten fra Give er klar til at tage et større ansvar i samarbejdet med de store vindmølleproducenter.
Det mener i hvert fald de store vindmølleproducenter, og den holdning har man opsnappet hos Conelto i Give, som fremstiller vindmølletårne i beton.
- Strategien i Conelto er lidt anderledes end hos andre tårnproducenter, hvor vindmølleproducenten bestemmer over tårnet. Derved fungerer tårnproducenten bare som underleverandør. Hos Conelto vil vi gerne tilbyde noget mere. Vi vil stå for at udvikle for vindmølleproducenten, så det er vores produkt, de køber, og som vi også gerne vil stille op. Vi går altså fra at være underleverandør til at være leverandør, siger administrerende direktør Johnny Hauggaard Skov til Metal Supply.
Han sammenligner konceptet med Lego-klodser, da Conelto fremstiller ringe af beton, som stables oven på hinanden, ind til de danner et tårn til brug for vindmøller. Trods en beskeden diameter på cirka 5 meter har tårnene potentiale til at blive 200 meter høje under de nuværende forudsætninger.
- Vi bygger nogle standardelementer, så vi skal ikke til at starte fra Adam og Eva hver gang. Designet er simpelt, og det er meget nemt at starte produktion op. Det giver os samtidig mulighed for at producere lokalt og rundt om i verden, forklarer Conelto-direktøren.
Han erkender, at en større produktion af standardelementer gør Conelto mere sårbare over for piratkopiering, men frygter alligevel ikke, at andre vil stjæle Give-virksomhedens koncept.
- Vi har sikret os bedst muligt mod, at andre laver noget tilsvarende. Vi har eksempelvis patentbeskyttet vores koncept, og så står vi selv for udviklingen af vores højstyrkebeton. Dermed ligger der en stor portion viden hos os. Men det er da klart, at piratkopiering altid er en udfordring og at der findes lande, hvor de ser lidt anderledes på det med patentrettigheder, siger Johnny Hauggaard Skov med henvisning til eksempelvis Kina.
Helt så langt skal Coneltos betontårne dog næppe i første omgang.
- De markeder, der er interessante på den korte bane, er de nære markeder i form af Norden, Tyskland og Frankrig. Men også i hele Sydamerika efterspørger man nu høje tårne. Derimod er det svært at spå om, hvordan udviklingen kommer til at arte sig i Afrika og Asien. Transportmæssigt har betontårne dog en fordel, da de kan transporteres både på havene eller gennem kanalerne i Europa, understreger Johnny Hauggaard Skov, som ser produktionen af betontårne som en lille brik i et ambitiøst puslespil.
- Vindenergi skal være mere uafhængig af offentlig støtte, og det her er med til at skubbe den udvikling i den rigtige retning. Vindenergien er blevet billigere, men den er stadig ikke billig nok. Her kan den besparelse, betontårne medfører, hjælpe til, understreger han.