Et skridt mod billigere vindmøllevinger
Nyt Bayer MaterialScience kompetencecenter på Fyn står i spidsen for global udvikling, der skal øge produktiviteten i vindmøllevinge-produktionen.
Ved fremstilling af vingerne bliver harpikset kombineret med fibre i en form og danner et meget stærkt sammensat materiale. De færdige vindmøllevinger er mere brudsikre og holdbare og er samtidig lettere end dem, der er produceret med de hidtil anvendte epoxyharpikser og umættede polyestere.
Forhøjet omkostningseffektivitet
Imidlertid er den vigtigste fordel en større proces- og omkostningseffektivitet. Da polyurethanharpikser er mere fritflydende end traditionelle materialer, spredes de bedre i formen og kan behandles hurtigere. De hærdes også hurtigere og under forenklede forhold. Bayer MaterialScience er overbevist om, at automatiseret produktion af vindmøllevinger med robotter også vil være muligt.
Omkring en fjerdedel af de samlede omkostninger ved produktion af en vindmølle går til at fremstille vingerne alene. Reduktionen af disse omkostninger er derfor en vigtig drivkraft i udviklingen af vindenergi.
- Brugen af polyurethanharpiks kan reducere cyklustiden pr. vinge fra de nuværende 16 til 24 timer til så lidt som syv til otte timer, hvilket forøger produktiviteten væsentligt. Og vi arbejder på at reducere cyklustiden yderligere, siger Kim Harnow Klausen, leder af Bayer MaterialScience’ globale vindkraft kompetencecenter.
Efter den vellykkede produktion af en prototype-vinge i Asien, fokuserer virksomheden i øjeblikket på at fremstille vinger i dagens standardstørrelser.