Stålkommentar: Et splittet marked
Rusland øger sit stålforbrug, tyske værker hæver priserne, og IG Metalls strejke er afblæst. EU forhandler med stålværk om at udskyde lukninger af europæiske enheder.
De 20 største producenter stod for 42 procent af stålproduktionen i verden. Der findes 9 kinesiske stålværker på listen, her iblandt Hebei Iron & Steel, som er verdens anden største. For første gang siden maj 2012 var den kinesiske stålproduktion i februar oppe over 2 millioner tons pr. dag, rapporterer Steel Business Briefing (SBB). De noterede også, at PMI for Kinas større statsejede selskaber var 50,1 i februar og citerer en kinesisk bankmand, som mente, at der var fordele ved de beskedne væksttal. Så det gav ikke grundlag for Kinas Folkbank til at stramme pengepolitikken, mente han.
I EU føres der diskussioner mellem kommissionen og repræsentanter fra stålværker med produktion i Europa. Ifølge SBB bad industrikommissionsmedlemmet Antonio Tajani blandt andet stålvirksomheden ArcelorMittal om at udskyde lukninger af sine europæiske enheder, til EU havde offentliggjort sin handlingsplan, som forventes at blive klar i slutningen af 2013.
Arcelor modargumenterede med, at den økonomiske situation i Europa var skrøbelig, og at det bare ville svække virksomheden og dets europæiske stålværker, hvis man ikke kunne agere frit. En eller anden form for forlig synes dog at være nået, for den 21. februar citerer SBB en pressemeddelelse fra EU-kommissionen, i hvilken ArcelorMittals administrerende direktør Lakshmi Mittal pointerer, at de ikke har planer om nye lukninger i Europa. Men, siger en anden talsmand for ArcelorMittal til SBB, virksomheden fortsætter med lukningerne i Frankrig og Belgien, som allerede offentliggjort. Samtidig, skriver SBB, er ArcelorMittals linje for ekstra brede, belagte plader til bilindustrien klar, en investering i Nordøstfrankrig på 9,4 mio. dollars.
IG Metalls strejke aflyst
Der forventes et mindre volatilt marked i 2013 og en større efterspørgsel på råmateriale, siger den brasilianske minegigant Vales’ administrerende direktør til SBB i starten af marts. På nuværende tidspunkt er 55 procent af virksomhedens salg baseret på spotpriser og 45 procent på kvartalsaftaler. Totalt producerede Vale 320 millioner tons malm i 2012.
Tyske værker som Tyssen-Krupp, ArcelorMittal og Salzgitter har afsluttet forhandlingerne om lønforhøjelser med fagforbundet IG Metall. Lønforhøjelserne trådte i kraft den 1. marts 2013, og den strejke som skulle have berørt 75.000 medlemmer blev aflyst, konstaterer SBB den 7. marts.
Tyske værker hæver priserne
Eurofer, som er brancheorganisation for europæisk stålindustri, vurderer, at 18 procent af al stålproduktion i Europa går til bilindustrien. Dermed er bilindustrien samlet set den næststørste forbruger, rapporterer SBB. Bilproducenterne skriver selv i deres Automobile Industry Pocket Guide – som findes på www.acea.be – at de driver 177 fabrikker i 16 EU-lande, og at mindst 12 millioner familiers indkomst er afhængig af bilindustrien.
Europa er verdens største bilproducent og står for 24 procent af al produktion i verden, med næsten 17 millioner biler. Hver tredje bil i EU i 2010, var ældre end 10 år, og gennemsnittet lå på omkring otte år. England og Irland havde den yngste bilpark, og i januar 2013 kunne britisk bilindustri glæde sig over, at efterspørgslen på hjemmemarkedet var øget med 26 procent sammenlignet med samme periode sidste år.
Rigtig gode nyheder, men jeg er usikker på hvorfor markedet er vokset her. Sådan ser det jo ikke ud i Europa generelt, kommenterede en talsmand for et britisk Steel service center til SBB.
I Rusland øgede flere stålforbrugende brancher deres forbrug sidste år, rapporterer SBB. Stålkonstruktioner indenfor byggeindustrien steg 14 procent, bilindustrien med 13 procent og begge vurderes at fortsætte væksten i 2013, samtidig som stålrør til olie og gas forventes at stige med 35 procent sammenlignet med 2012. Den russiske stålproducent Severstal regner derfor med et opsving, også når det gælder priser, selv om den omgivende økonomiske tilstand stadig er usikker, skriver SBB den 6. marts. Tyske værker, som havde en god efterspørgsel på flade produkter i slutningen af 2012, fortsætter med at fylde ordrebøgerne og er gået ud med prisstigninger på 40-50 euro pr. ton for andet kvartal, noterer MEPS European Steel Review i sin rapport for februar.
Kilde: Tibnor - http://www.tibnor.dk