Presset aftager på producentpriser
Stigningen i virksomhedernes omkostninger aftager markant. Det er særligt energipriserne, der er faldet sammenlignet med for et år siden.
I marts steg producentpriserne med 3,8 procent sammenlignet med samme måned året før. I februar lød stigningen på 8,3 procent. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.
Tallene viser udviklingen i den pris, producenterne tager, når de handler med hinanden.
Prisen for energiforsyning er faldet med 36,1 procent på årsbasis i marts, skriver Danmarks Statistik.
Når omkostningerne falder, aftager en del af det prispres, virksomhederne har været under, også. Det kan give et indblik i, hvordan priserne for forbrugerne udvikler sig.
Det forklarer Erik Bjørsted, cheføkonom i fagforbundet Dansk Metal.
- Energipriserne, råvarepriserne og fragtraterne er faldet kraftigt, og gaslagrene er fortsat fyldt godt op. Det giver et begrundet håb om, at inflationen vil aftage yderligere den kommende tid, skriver han i en kommentar.
Inflationen i Danmark i marts er blevet opgjort til 6,7 procent på årsbasis. Det er knap et procentpoint mindre end i februar.
Blandt andet har kraftigt stigende fødevarepriser været med til at drive inflationen op.
Men nu ser det ud til, at også producenternes priser på fremstilling af fødevarer er på vej ned.
I marts er prisstigningen på fødevarefremstilling opgjort til 17,8 procent på årsbasis. I februar lød den på 21,4 procent ifølge Danmarks Statistik.
Det er gode nyheder for de danske forbrugere, mener Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri.
- Tempoet i fødevarepriserne er også på vej ned. Fødevarer er nu den største årsag til den høje inflation, derfor er det godt at se prispresset aftage, skriver han i en kommentar.
Stigningen på prisen for at fremstille fødevarer toppede i september sidste år, hvor den lød på 23,7 procent på årsbasis.
Den samlede årsstigning på 3,8 procent i producentpriserne er den laveste siden februar 2021. Det skriver Danmarks Statistik.
/ritzau/