Måler-virksomhed laver USA-finte for at manøvrere i toldcirkus

Fra erhvervsparken i Brønderslev holder man øje med verdenssituationen.
Mest med manden i Det Hvide Hus, der med skiftende meldinger omkring toldsatser har sendt verdensmarkedet ud i en lettere kaotisk situation.
I Green Instruments, der udvikler målerteknologi til skibsfarten, har man udtænkt det, direktøren selv betegner "forskellige scenarier" for at imødegå de nye toldsatser, der ser ud til at ramme varer til og fra USA.
Det fortæller han til Electronic Supplys søstermedie Søfart.
- I første omgang har vi ændret rollen på salgskontoret i USA til, at især reservedele nu sendes ud derfra til det amerikanske marked. Så kan vi omgå noget af den ekstra told, siger Rene B. Christensen.
- Hvad angår de komponenter, vi plejer at købe i USA til vores færdige produkter, så er vi gang med at se på, om der er andre markeder, hvor vi kan købe dem, siger han.
Global støj
Det var på et pressemøde den 2. april, at Trump ved hjælp af en gammeldags planche pålagde alverdens lande forskellige toldstørrelser.
De fleste lande, der handler med USA, slap med en told på 10 pct, mens EU - der er en betydelig handelspartner for USA - blev ramt af en toldhammer på 20 pct.
Aktiekurserne dykkede, kritikerne råbte vagt i gevær, men det skal her være usagt, hvad der gjorde, at Trump trak i nødbremsen og satte toldkrigen på pause i 90 dage.
Det giver noget usikkerhed på den lange bane. Vi må nok så småt acceptere, at det koster mere at få komponenterne hjem Rene B. Christensen, CEO i Green Instruments
Der verserer stadig heftig debat om modsvar, og om visse produkter skal være undtaget told. Essensen er, at det er svært at være i som virksomhed.
Det, Rene B. Christensen kalder "støj".
- Det giver noget usikkerhed på den lange bane. Vi må nok så småt acceptere, at det koster mere at få komponenterne hjem. Noget, kan vi pålægge kunderne, noget må vi selv absorbere, siger direktøren.
Han fortæller, at Green Instruments ordrebøger er booket langt ud i fremtiden, hvilket vil sige, at mange komponenter allerede er i hus.
- Derfor kan jeg godt tillade mig at have lidt is i maven og se, hvordan verdenshandlen udvikler sig før jeg gør en hel masse, siger han.
Handlen flytter sig
Green Instruments er specialiseret i teknologi til emissionskontrol, vand- og gasovervågning, faredetektion og energioptimering til primært skibsindustrien.
Al virksomhedens produktion er samlet i Brønderslev, men foretagendet har salgsaktiviteter i både Florida og Singapore. Salgsaktiviteter, der nu er suppleret med funktion af lager- og opsamlingsted for USA-matriklens vedkommende.
På den lange bane bliver det afgørende, hvordan verdenshandlen ændrer sig. Det er klart, at hvis skibene holder op med at sejle, så påvirker det vores forretning Rene B. Christensen. CEO i Green Instruments
Green Instrument åbnede et kontor i USA i 2015, og ved et lykkeligt sammentræf har virksomheden - her 10 år efter - netop udvidet lokationen i Florida, så der tilfældigvis er plads til, at kontoret kan spille rollen som lager i en kortere eller længere periode. Alt efter, hvordan og hvornår toldkrigen lander.
Det er virksomhedens egen måde at manøvrere på den korte bane, fortæller han.
Noget helt andet er, hvordan verdenshandlen arter sig, hvilket er væsentligt, når man lever af at sælge til den globale skibsfart.
- På den lange bane bliver det afgørende, hvordan verdenshandlen ændrer sig. Det er klart, at hvis skibene holder op med at sejle, så påvirker det vores forretning, siger han.
- Vi har også store kunder i krydstogtsektoren, så det bliver også mærkbart for os, hvis ikke turisterne gider rejse til USA længere, siger han.
Fakta: Green Instruments
- Green Instruments A/S blev grundlagt i 1999 og har hovedkvarter samt produktion i Brønderslev, Danmark, samt yderligere kontorer i USA og Singapore.
- Green Instruments blev i november 2023 solgt til den svenske industrigigant Lifco, men fortsatte i eget navn og på samme adresse som altid i Brønderslev.
Direktøren understreger dog, at man endnu tager den geopolitiske situation med god nordjysk ro i Green Instruments.
- Jeg og virksomheden tror på, at meget af verdenshandlen fortsætter trods de nye toldsatser. Vi tror bare, at aktiviteterne flytter sig et andet sted, efterhånden som producenter må finde andre markeder.
- Debatten støjer, men pt. jeg er ikke bekymret. Vi skal se lidt mere udvikling, siger han.