23948sdkhjf

Prodan bruger mindre energi på at producere mere

Den østjyske underleverandør af skåret 12 procent af strømforbruget i 2022

Prodan var ligesom alle andre ramt af de voldsomme stigninger i energipriserne i 2022. Derfor har man lagt sig ekstra i selen for at finde energibesparelser på fabrikken i Randers, og det har givet pote.

- Selvom vi synes, at vi var gode til at spare på strømmen i forvejen, så har vi optimeret 12 procent, konstaterer administrerende direktør Per Hastrup.

Reduktionen er endda kommet i et år, hvor Prodan har øget sit aktivitetsniveau.

CTS-styring og intelligent belysning

Prodan bruger cirka 2 millioner kWh strøm om året, så 12 procent bliver til en del på bundlinjen. Den helt store strømsluger er selvfølgelig virksomhedens maskinpark.

- Vi har CTS-styring på hele vores fabrik, og det har vi så fået optimeret endnu mere. Når maskinerne ikke er i indgreb, så slukker udsugningen for eksempel. Vi har fået sat overvågning på samtlige maskiner, hvor der er alarmer, hvis og såfremt de bruger for meget energi, forklarer Per Hastrup.

Ellers er besparelserne hentet ved at væld af store og små projekter i virksomheden.

- Vi har intelligente armaturer i hele produktionen, som kan kodes individuelt. Det vil sige, at der er lys, hvor der er produktion, for vi kører både aften og nat, og så er der minimal belysning uden for det område, hvor der arbejdes. Det vil sige, at man føler ikke, at man står i mørke, men der er gange, hvor styrken er nede på 15 procent i forhold til normal styrke, siger Per Hastrup.

Prodan måler i dag energiforbruget på 34 punkter, og det er en seksdobling i forhold til tiden før energikrisen, så der bliver virkelig fulgt op på forbruget.

Med en strømbesparelse på 12 procent, har der da også været tale om ganske fornuftige investeringer, kan Per Hastrup konkludere.

- Ud fra det prisniveau vi har nu, så er det tjent hjem på cirka halvandet år. Dengang vi etablerede det, der var det tjent hjem på 10 måneder, så der er ingen tvivl om, at tilbagebetjeningen ligger inden for 10-14 måneder, så det er vildt, siger han.

Solcelleanlæg på vej

Underleverandøren har investeret massivt i nye maskiner de seneste år, og også i 2023 vil der være et solidt investeringsbudget, men det bliver brugt lidt anderledes end normalt.

- Jeg tror, vi har sat 14 millioner af i indeværende år. Den største investering kommer nok ikke til at være i maskiner, men til at være i et solcelleanlæg. Vi er ved at lukke en aftale om at få etableret solceller på vores produktionstag, forklarer Per Hastrup.

Det er dog ikke udelukkende på grund af energikrisen, at Prodan har haft fokus på energibesparelser.

- Det hele begynder at gå mere og mere i retning af CSR og ESG - i det hele taget bæredygtighed - kombineret med, at energipriserne er steget voldsomt, selvom de selvfølgelig er faldet lidt tilbage. Så det er både det og så selvfølgelig også for at være med på den grønne omstilling. Det er den vej, det går, og den bølge vil vi meget gerne være med på, lyder det fra Per Hastrup.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093