23948sdkhjf

Powercon skal levere landstrøm til krydstogtskibe i stor dansk havn

København kan om få år tilbyde krydstogtsskibe ved Oceankaj og Langelinie landstrøm

By & Havn har efter et udbud tildelt det danske selskab PowerCon kontrakten på at levere et landstrømsanlæg til Københavns havn. Et anlæg, som fra sæsonen 2025 vil give krydstogtskibe, som lægger til kaj i København, mulighed for at slukke dieselmotorerne for at køre på strøm og give københavnerne renere luft.

Det skriver By & Havn i en pressemeddelelse.

- Det her er en god nyhed for København. Vi har nu fundet en leverandør af Københavns kommende landstrømsanlæg. Det er et meget ambitiøst projekt, og når anlægget står færdigt, vil København have et af verdens bedste landstrømsanlæg til krydstogtskibe, udtaler Ingvar Sejr Hansen, udviklingsdirektør i By & Havn i en pressemeddelelse.

To selskaber har deltaget i udbuddet, hvor danske Powercon ifølge By & Havn afgav det mest fordelagtige tilbud på baggrund af en kravspecifikation udarbejdet i samarbejde med CMP.

- Som dansk virksomhed er vi meget stolte over at blive valgt som leverandør til det nye landstrømsanlæg i København. I Powercon bygger vi allerede landstrømsanlæg flere steder i verden, men der er ingen tvivl om, at dette projekt er særligt. Det er en milepæl, både for os, krydstogtindustrien og den grønne omstilling, siger salgschef Jakob Bjarkam, Powercon. 

Ifølge By & Havn vil landstrømsanlægget blive tilsluttet i etaper. Første etape og hele anlægget er planlagt til at stå klar sidst i 2024. I foråret 2025 vil der kunne leveres strøm til to tilslutningspunkter i havnen på samme tid. Og i 2028 vil der kunne leveres strøm til hele anlægget.

Fakta

  • I 2025 kan der tilsluttes via to ud af fem tilslutningspunkter ved Langelinje og Oceankaj. Oslofærgen, som ligger i Søndre Frihavn, er allerede tilsluttet landstrøm, etableret af CMP i 2021.
  • Udbuddet opdeles i flere dele, således at der nu er gennemført et udbud, som alene omfatter converter, CMS (krankøretøjer på kaj) samt øvrige teknik- og el-komponenter. Derudover samles alle arbejder vedr. kabelføring i et særskilt udbud, det vil sige kabling relateret til den overordnede nettilslutning, samt kabling på kajarealer.
  • Tilslutningen til elnettet sker fra nye hovedstationer i Ydre Nordhavn. Først fra en midlertidig hovedstation (Nexel) og fra 2028 til den permanente hovedstation (Energinet) hvorefter anlæggets fulde kapacitet kan udnyttes.
  • Landstrømsanlægget medfinansieres af EU’s TEN-T-program.

Kilde: By & Havn

Se nøgletal for:
Læs mere om: landstrøm
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.787