USA klar til vindmøller på havet
Cape Wind er godt nyt for danske virksomheder og startskuddet for den amerikanske offshoresektor, der længe har været parat til afsæt.
Finansieringen af USA’s første offshore vindmøllepark er en realitet, efter pensionsfonden PensionDanmark tirsdag offentliggjorde, at den igennem sin infrastrukturfond investerer 1,2 mia. kr. i mølleparken Cape Wind ud for Massachusetts.
Projektet – der mangler en formel vedtagelse, som forventes at være på plads ved udgangen af 2013 - er vigtigt nyt for danske leverandører af vindmølleteknologi. De betragtes som førende inden for knowhow og teknologi på offshore-området, siger Ali Mushtaq Butt, der leder Eksportrådets team af vindspecialister i USA, Wind Energy Advisory (WEA):
- Danmark har et meget stærkt navn inden for vindenergi generelt og offshore vindenergi specifikt. Det gælder både hos amerikanske myndigheder, investorer og industrielle aktører indenfor den amerikanske offshore industri. Jeg oplever en direkte efterspørgsel på danske offshoreløsninger.
Et afsæt for amerikansk offshore
Realiseringen af Cape Wind betyder ikke blot ordrer til danske firmaer på kort sigt. Projektet er også første skridt mod et afsæt for den amerikanske offshore-sektor, siger Ali Mushtaq Butt:
- Det her projekt har stor betydning. Den amerikanske vindindustri har igennem længere tid været parat til offshoreprojekter, men investorerne venter på, at nogen kaster sig ud i det. De første erfaringer herfra får stor betydning for opbakningen til andre offshore-projekter, og hvis det går godt, vil det kickstarte markedet.
Projekter på vej
Ali Mushtaq Butt og hans team af vindspecialister arbejder for at etablere kontakt mellem danske virksomheder og USA’s vindenergiindustri. De er i tæt kontakt med vindmølleejere og producenter på det amerikanske marked, og de oplever tydelige signaler om, at der ikke går lang tid, før Cape Wind får selskab af flere mølleparker til havs:
- PensionDanmarks finansiering er et blandt flere eksempler på, at der skydes kapital i amerikanske offshoreprojekter. Det samme har Google og andre store virksomheder for nylig gjort. Samtidig er meldingerne fra industrien, at der er flere projekter undervejs, som vil være klar i løbet af de næste tre-fem år. Og hos nogle af verdens største producenter af offshore-møller satser man også på flere projekter i USA og beder sine leverandører forberede sig til produktion derovre.
Arbejder på klynger
For at sikre danske virksomheder en gunstig position i forhold til kommende projekter arbejder Eksportrådet netop nu på at samle klynger af danske virksomheder indenfor offshore, som kan indgå samarbejder med amerikanske projekter.
Cape Wind skal bestå af mellem 100 og 130 møller, der skal bygges på Siemens Wind Power’s fabrik i Brande. Møllerne vil få en samlet kapacitet på 1.500 GW om året og vil levere strøm til op mod 550.000 husholdninger. Projektet har været undervejs siden 2001 og forventes at blive formelt vedtaget ultimo 2013.