Mangel på arbejdskraft: Grønne virksomheder tvunget til at kigge mod udlandet
Hver sjette virksomhed i den grønne energisektor har flyttet produktion til udlandet for at kunne ansætte medarbejdere med de kompetencer, som de har brug for, viser en rundspørge, som Green Power Denmark har foretaget blandt sine medlemmer.
- Det er stærkt bekymrende. Vi skal bruge alle de redskaber, vi har i kassen, for at sikre, at virksomhederne kan ansætte de medarbejdere, de har brug for. Vores klimaindsats er dybt afhængig af, at der er medarbejdere, som kan udføre arbejdet, udtaler Jan Hylleberg, viceadministrerende direktør i Green Power Denmark, i en pressemeddelelse.
Ifølge rundspørgen forventer 77 procent af virksomhederne at skulle øge antallet af ansatte frem mod 2030, men 42 procent mener, at mulighederne for at ansætte de medarbejdere i Danmark er "meget dårlige" eller "dårlige".
I vores overordnende funktioner, som ikke er produktion, ansætter vi nogle gange én i Kina eller Indien, fordi vi simpelthen ikke kan finde dem her i Danmark. Peter Pallishøj , administrerende direktør, Baettr
Helt ny industri skal opbygges
I de kommende år skal der graves kilometervis af elkabler, brintrør og fjernvarmerør ned. Der skal produceres vindmøller, og de skal placeres på både land og hav.
Og der skal opbygges en helt ny industri, som kan producere grønne brændstoffer. Virksomhederne får derfor brug for mange flere elektrikere, smede, industriteknikere, ingeniører og IT-specialister.
- Det er ikke nok at vedtage ambitiøse mål og sætte streger på papiret. Vi skal også grave, trække kabler og producere alt det udstyr, som er nødvendigt for den grønne omstilling. Vi får brug for mange mennesker til at udføre de opgaver, og det er afgørende, at vi tager hånd om udfordringen, inden det er for sent, siger Jan Hylleberg.
Konkrete udfordringer
Der er i dag over 70.000 medarbejdere, som tjener deres månedsløn i den grønne energisektor. Men tidligere undersøgelser fra Green Power Denmark har vist, at der bliver brug for omkring 45.000 ekstra ansatte i de kommende år til at realisere de danske klimamål.
Udfordringerne er allerede særdeles konkrete for virksomhederne. I Green Power Denmarks rundspørge svarer halvdelen af virksomhederne, at mangel på arbejdskraft begrænser deres muligheder for at udvikle forretningen. Og halvdelen svarer, at de forgæves har rekrutteret efter medarbejdere det seneste år.
Direktør bekymret for fremtiden
Blandt de 109 virksomheder, der har svaret, er energivirksomheden Baettr, der producerer vindmølle-dele til blandt andre Vestas.
Administrerende direktør Peter Pallishøj siger til Dagbladet Ringkøbing-Skjern, at han har seks ansatte inden for IT, kvalitet og indkøb i Indien, som han forgæves har søgt efter i Danmark.
- I vores overordnende funktioner, som ikke er produktion, ansætter vi nogle gange én i Kina eller Indien, fordi vi simpelthen ikke kan finde dem her i Danmark. Hvis vi slår stillinger op inden for IT, kvalitet og finans, kommer der ansøgninger fra Ukraine og Rumænien. Der er langt mellem dem fra Danmark, siger han til Dagbladet Ringkøbing-Skjern, og tilføjer:
- Når man kigger fremad, kan jeg godt blive bekymret for, om der er nok hænder og hoveder - og om det er de rigtige.
Green Power Denmark anbefaler, at regeringen nedsætter et partnerskab med relevante ministerier, arbejdsmarkedets parter og brancheaktører.
Partnerskabet skal kortlægge, hvor der er behov for en indsats og komme med en plan for, hvordan man kan skaffe den nødvendige arbejdskraft.
Her er de ti områder, hvor Green Power Denmark anbefaler politikerne at sætte ind:
- Et partnerskab skal kortlægge behovet for arbejdskraft og præsentere en samlet plan.
- Vi skal styrke de tekniske erhvervsuddannelser og uddanne flere elektrikere, smede og VVS'ere med flere.
- Vi skal styrke ingeniøruddannelserne og fjerne loftet over engelsksprogede kandidatuddannelser
- Det skal være lettere at ansætte og fastholde udenlandske medarbejdere.
- Vi skal styrke uddannelsen af kabelmontører og forsyningsoperatører, som er nødvendige for at gennemføre den nødvendige udbygning af elnettet.
- Medarbejderne skal efteruddannes og opkvalificeres, så de matcher behovene i den grønne sektor.
- De maritime uddannelser til blandt andet maskinmester, maritimingeniør og skibsfører skal have et løft.
- Det skal være attraktivt for seniorer at blive på arbejdsmarkedet.
- Brug af kunstig intelligens skal være med til at øge virksomhedernes produktivitet.
- Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse skal afsætte yderligere midler til at styrke kompetenceudviklingen og adgangen til arbejdskraft inden for den grønne omstilling.
Kilde: Green Power Denmark