Snart kan procesindustrien søge milliarder i omstillingsstøtte
Dansk industri slipper ikke for at reducere deres CO2-udslip, og i modsætning til landbruget har Folketinget allerede vedtaget en CO2-afgift for industrien, der indfases fra 2025.
Men nu giver et flertal i Folketinget procesvirksomheder, der er "CO2-intensive", mulighed for at søge støtte til at omlægge til en bæredygtig produktion og til driftsomkostninger. Det skriver Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse.
- Vores klimamål kalder på nødvendige forandringer, der balancerer både vækst og velfærd. CO2-afgiften i industrien er en af de nødvendige forandringer – og omstillingsstøtten, som vi nu har lagt fast, er balance i ligningen. På den måde får vi hjulpet de mest CO2-intensive virksomheder til at omstille sig, siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M).
Regeringen, SF, Konservative og Radikale Venstre har afsat to milliarder kroner, som fordeles i to støtteordninger. Investeringsstøtte, som blandt danske produktionsvirksomheder kan søge efter først-til-mølle princippet fra 2025 til 2029. For at kunne søge skal man have gennemført det nyoprettede klimasyn, hvor virksomheden får kortlagt muligheden for energibesparelser og CO2-reduktion.
Driftsstøtten udmøntes som et udbud, hvor virksomhederne skal konkurrere på CO2-reduktioner pr. støttekrone. Driftsstøtten vil løbe fra 2025 til 2034 for at gøre det mere attraktivt for virksomheder at gennemføre en grøn omstilling, der kræver høje driftsomkostninger, skriver ministeriet.
Omstillingsstøtten omfatter CO2-intensive virksomheder indenfor almindelig proces, raffinaderier, indenrigssøfart, mineralogiske processer mv. og Nordsøen.