23948sdkhjf

Vil styrke modstandskraften i dansk produktion med 3D-print

Gennem blandt andet 3D-print og AI-optimerede løsninger vil Teknologisk Institut sikre en mere strømlinet og robust produktion af højkvalitetsprodukter på dansk jord

En bred integration af 3D-print i den danske produktionssektor har mange fordele, men før de kan realiseres, kræver det, at 3D-print-teknologien integreres yderligere. Den udvikling vil Teknologisk Institut fremme i en målrettet indsats, der skal finde sted over de kommende fire år.

- Industriel 3D-print har på mange måder nået et anvendeligt stade. Men potentialet for danske industrivirksomheder er endnu ikke indfriet. Derfor er det fortsat nødvendigt at hjælpe de danske SMV’er med at teste, dokumentere, opkvalificere personel og anvende de mange nye muligheder, og den opgave er Teknologisk Institut de eneste, der kan udfylde i dansk regi, siger Jeppe Skinnerup Byskov, centerchef på Teknologisk Institut, i en pressemeddelelse.

Han påpeger, at industriel 3D-print er en del af en mere kompleks fremstillingskæde, og for at skabe værdi med teknologien er det nødvendigt at identificere og optimere de rette komponenter samt vælge den rigtige print-teknologi og efterbehandling. Kompleksiteten i 3D-print er en indgangsbarriere – både vidensmæssigt og økonomisk for danske SMV’ere, og det kræver derfor teknologisk assistance til virksomhederne.

- Dette kræver en del dyrt udstyr og kompetencer, og da Teknologisk Institut har investeret i og udviklet på 3D-print siden 1989, kan vi være med til at reducere de barrierer, som virksomhederne møder, når de skal i gang med 3D-print, siger Jeppe Skinnerup Byskov.

Kortere forsyningskæder

Forsyningskæderne er et centralt punkt, hvor 3D-print kan gavne den danske produktion:

- Corona-pandemien, geopolitiske konflikter og forstyrrelser i skibstrafikken har de senere år forårsaget forsyningsproblemer og fremhævet vigtigheden af robuste forsyningskæder. Med en yderligere målrettet indsats inden for 3D-print tæt på Danmark vil danske virksomheder i mange tilfælde kunne bringe dele af produktionen hjem på dansk jord og på den måde kunne få en mere modstandsdygtig forsyningskæde, siger Jeppe Skinnerup Byskov.

For at understøtte disse mål vil Teknologisk Institut fokusere på flere nøgleområder inden for 3D-print. Det inkluderer udvikling af avancerede materialer og test af nye teknologier, såsom directed energy deposition, cold spray-teknologier og dinder jetting. Disse teknologier er afgørende for at forbedre produktionshastigheden og kvaliteten af 3D-printede metalprodukter, hvilket i sidste ende vil gøre 3D-print bedre egnet til industrien.­­­­­­­

3D-print on location

Yderligere vil Teknologisk Institut arbejde med digitaliseringen af produktionsprocesser, herunder anvendelse af sensordata og AI, til at optimere produktionskæden. Det vil blandt andet muliggøre digital certificering af 3D-printede produkter on location – på stedet – hvilket kan reducere tids- og omkostningskravene betydeligt.

- Ved at kombinere 3D-print med digitale tvillinger kan man undgå at færdigproducere komponenter med fejl og sparer på den måde penge, tid og materialer. Og med kunstig intelligens bliver det muligt at udvikle metoder til at certificere komponenter, mens de bliver til. Det er en stor fordel både i forhold til tiden, der går, før komponenterne kan bruges, men også i forhold til fjerntliggende lokationer – for eksempel en boreplatform – hvor man ikke bare kan sende en printet part til ekstern certificering, siger Jeppe Skinnerup Byskov.

Industrien skal have de nødvendige værktøjer

For at sikre succesfuld implementering af teknologierne i danske produktionsvirksomheder vil Teknologisk Institut tilbyde omfattende support til SMV'er. Dette inkluderer adgang til ekspertise inden for teknologi og forretning samt faciliteter, hvor virksomheder kan teste og validere deres 3D-print-løsninger.

- Vores mål er, at danske virksomheder skal have de nødvendige værktøjer og viden til at udnytte de mange fordele ved 3D-print. Ved at arbejde tæt sammen med industrien, kan vi fremme innovation og styrke Danmarks konkurrenceevne, siger Jeppe Skinnerup Byskov.

Se nøgletal for:
Læs mere om: 3d-print
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.745