23948sdkhjf

Halvårets største historier: Shipping-armageddon, en svindeldømt direktør og en regning på 200 millioner

Se halvårets mest læste artikler på Metal Supply

Tidligere har der på denne artikel øverst været et foto af Torben Larsen, adm. dir. i Give Steel. Billedet kunne give det indtryk, at det udelukkende var Torben Larsen, som artiklens overskrift handlede om - hvilket ikke er sandt. Torben Larsens foto optrådte udelukkende i forbindelse med portrættet, der er nummer ni på denne liste.
 Metal Supply beklager fejlen og eventuel forvirring.

Sommerferien nærmer sig - måske den allerede er indtruffet - og det kan passende give tiden til et tilbageblik på årets første seks måneder, der er gået.

Hvilke historier fangede læsernes opmærksomhed allermest her Metal Supply? Det giver nedenstående liste svaret på - måske du missede et par stykker, som du nu kan bruge sommertiden til at få kigget nærmere på.

Vi kommer vidt omkring i den danske industri.

10. Stålvirksomhed bygger ny fabrik

Efter igennem længere tid at have sagt nej til nye kunder, tog stålvirksomheden SST Enclosures bogstavelig talt skovlen i hånden i februar i år og tog første spadestik til en ny fabrik på 2.800 kvm. Fabrikken skal bygges lige ved siden af den nuværende fabrik i Hjørring.

- Vi har de sidste par år måttet sige nej til nye kunder, da vi simpelthen har kørt på maksimal produktionskapacitet i vores eksisterende fabrik. Men med den nyindrettede og topmoderne fabrik ser vi os godt rustet til at kunne fortsætte vores vækst i de kommende år, siger direktør Anders Martin Davidsen.

9. Startede med 10 ansatte - i dag leder Torben 650 fra sin telefonboks

Torben Larsen kan ikke lide at forskanse sig på sit kontor, direktøren for Give Steel vil helst være på gulvet i produktionen så meget så muligt. Når han er på kontoret, har han sørget for, at den lille telefonboks har et stort vindue, så han kan følge med i alt, der sker i virksomheden. Læs eller genlæs portrættet her.

8. Smedevirksomhed køber kæmpe laserskærer og går ind på nyt marked

En 30kW laserskærer med en bordstørrelse på 12x3 meter med et 3D-hoved. FK Smedie havde købt stort ind, da de i maj i år fik installeret en af de største laserskærere til dato i Danmark.

- Vi kan skærpe både på undersiden og oversiden af pladerne. Og vi kan fuldskærpe op til 50 mm plade og skære op til 70-75 mm alt afhængig af, om det er rustfri eller almindeligt stål, siger Christian Thomsen, direktør hos FK Smedie, der håber, at den store laserskærer kan hente mere komplekse opgaver til virksomheden.

7. Vestas vil åbne ny fabrik med 1000 medarbejdere

Udsigten til en massiv udbygning af havvind i Europa betyder, at Vestas udvider produktionen. Vindmølleproducenten annoncerede i januar, at man vil bygge en ny fabrik i den polske by Szczecin. Fabrikken skal producere vindmøllevinger, og da Vestas allerede har annonceret planer om en ny montagefabrik i byen, bliver der skabt mere end 1.700 nye jobs.

6. Direktør dømt for omfattende momssvindel

Tre års ubetinget fængsel og en bøde på 5,5 mio. kr., staffen var til at tage og føle på for Jens Ole Isaksen, der havde drevet en række virksomheder på Fyn. De beskæftigede sig primært med udlejning af svejsere, men direktøren havde ifølge Retten i Odense begået "omfattende grænseoverskridende momssnyd". Momssvindlen foregik fra oktober 2010 til januar 2013.

5. Stål-direktør oplevede noget, han aldrig havde prøvet før: Det endte med regning på 200 millioner

Faldende stålpriser ovenpå nogle hektiske coronaår gav et underskud på 119 mio. kr. før skat i 2023 for stålgrossisten Damstahl. Faktisk kan direktøren ikke huske at have oplevet noget lignende.

- Jeg kan ikke huske at have oplevet før, at der er gået 22 måneder, hvor priserne konstant er faldet, måske med en enkelt måned som undtagelse. Det starter jo faktisk allerede i juni 2022, og dermed var det sidste halvår af 2022 heller ikke særlig muntert for os, fortæller Michael Lund.

Dog kan han glæde sig over, at Damstahls tonnage-niveau forblev på niveau med 2022.

4. Vestas varsler massehyringer

"For hvert et tab igen erstatning findes, hvad udad tabes, skal indad vindes," lyder det berømte citat fra 1872 om oprustningen af dansk industri, og det gælder også hos Vestas. I december 2023 meddelte vindmølleproducenten, at man måtte fyre 200 ansatte på sin fabrik i Ringkøbing.

Men den dårlige nyhed blev fulgt af en god, Vestas skulle nemlig hyre nye medarbejdere til fabrikkerne i Nakskov, Lem og Lindø - i Nakskov alene var der tale om 250-300 nyansættelser.

3. Frygter "armageddon": Direktør har brændt manualen og forbereder sig på krise

Ruslands invasion af Ukraine, houthiernes angreb på skibe i Det Røde Hav og forsinkelser i de store havne i Singapore er en giftig cocktail, der har sendt containerpriserne på himmelflugt. Hos værktøjsproducenten Thürmer Tools har direktøren taget konsekvensen, smidt shippingmanualen ud ad vinduet og fyldt lageret.

- Vi kan se en effekt af vores lagerstrategi. Vi har fået ordrer fra virksomheder, der normalt ikke køber hos os. Det gør de, fordi de ikke kan få varerne andre steder fra. Vi er kendt for at køre med store lagre og en stor leveringssikkerhed. Og det kommer os til gavn nu, siger direktør Erick Thürmer.

2. Far og søn har 267 millioner: Nu skal produktionen udvides

Villy og Heine Kristiansen havde håbet, at He-Va, der producerer landbrugsmaskiner, skulle hæve omsætningen med 20 procent i 2023. Med en stigning på 5 procent måtte far og søn sande, at det mål ikke var nået.

- Vi producerede alt, vi overhovedet kunne og kørte med fuldt overarbejde hele året. Men vi havde ikke produktionskapacitet til at øge omsætningen yderligere, siger Villy Christiansen.

Derfor skal He-Va nu have en ny hal på 1.800 kvadratmeter, så produktionen af de store maskiner får bedre rammer.

1. 128 medarbejdere har fået besked: Virksomheden skal flytte

Rengøringsmaskineproducenten Nilfisk flytter fra Hadsund til Aalborg, det var beskeden til 128 medarbejdere, primært ingeniører, i slutningen af maj. Hadsund kunne ikke tilbyde et tilstrækkeligt "innovationsmiljø i verdensklasse", fortalte Hans Flemming Jensen, executive vice president for Specialty Division and Growth Office hos Nilfisk.

Det er anden gang på få år, at Hadsund mister en stor virksomhed. I 2022 var det Powercon, der blandt andet producerer landstrømsanlæg til krydstogtskibe, der forlod byen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.086