Farvel til grimme højspændingsmaster
Dansk teknologi har knækket koden til fremtidens transport af energi, og to virksomheder og to universiteter skal nu bringe teknologien frem til markedet.
I Europa skal der inden 2020 bruges 100.000 nye master til at etablere det smart-grid, som skal transportere grøn energi fra vindmøller og solpaneler frem til forbrugerne. Danmark kan her blive en nøglespiller inden for miljø- og naturvenlig transport af grøn energi. Det er arkitekt- og ingeniørfirmaet Bystrup, der har udviklet et koncept for energitransmission, som ikke bare er langt mere effektivt end de utidssvarende stålmaster, men også langt mindre og mere diskrete.
- Danmark har en lang og stolt tradition for innovative og miljøvenlige idéer og løsninger, som på sigt har vokset sig til store og vigtige industrier. Et åbenlyst eksempel er vindenergisektoren, som jo om noget må siges at være en dansk succes. Nu har vi knækket koden til fremtidens grønne energitransmission, siger Brian Endahl, senior projektleder hos Bystrup.
Et levn fra 1920'erne
- Målet med projektet er at gøre op med "business as usual" ved at finde afløseren til den udskældte gittermast, som bygger på design og tekniske løsninger fra 1920'erne. Den nye mast, som fremstilles af kompositmaterialer i lighed med fx vindmølle- og flyvinger, er baseret på spændende ny viden og teknologi, forklarer Christian Berggreen, lektor ved DTU Mekanik, der er en af parterne i projektet.
- Også på den elektriske front er denne mast nyskabende og på det nærmeste en revolution i forhold til luftledningers traditionelle design med stålmaster, fortsætter professor Claus Leth Bak fra Aalborg Universitet.
Der er brug for nye tiltag, for selvom der er brug for 28.400 km nye højspændingslinjer i Europa for at imødekomme omstillingen fra fossile brændstoffer til grøn energi, skaber det problemer hver eneste gang, en ny gittermast skal op at stå. For ingen vil have de over 50 meter høje gittermaster i deres baghaver.
- Med vores koncept vil fremtidens master være halv størrelse i forhold til en gennemsnitlig gittermast. Samtidig bliver den både mindre i materialebrug og pris, og dens imødekommende design vil tilpasse sig landskabet og signalere grøn energi, siger Brian Endahl.
Bystrup har gennem ti år arbejdet målrettet med at udvikle højspændingsmaster. Det er blevet til foreløbig to realiserede linjer i Jylland for danske Energinet.dk og en tredje for engelske National Grid er på vej.