23948sdkhjf

Store industrivirksomheder dominerer eksporten

Tyskland og Sverige er stadig Danmarks foretrukne samhandelspartnere, men handlen med verden uden for EU er stigende i kølvandet på finanskrisen.
Industrivirksomheder udgjorde i 2013 knap en fjerdedel af alle danske eksportvirksomheder, men stod samtidig for hele 60 procent af den samlede vareeksport. Det viser en spritny opgørelse fra Danmarks Statistik, der er baseret på samkørsel af oplysninger om udenrigshandel og generel firmastatistik.

Grundlæggende viser statistikken, at 25.000 virksomheder i Danmark eksporterede varer i 2013. Det svarer til 8 procent af alle aktive virksomheder. Til sammenligning er andelen af importerende virksomheder 17 procent, hvilket ifølge Danmarks Statistik blandt andet skyldes, at langt flere små virksomheder importerer uden at eksportere.

Det er nemlig de store virksomheder, der leder det danske eksportfelt. Således udgjorde virksomheder med flere end 250 ansatte blot 2 procent af alle eksporterende virksomheder i 2012 (nyeste data), men stod på samme tid for hele 51 procent af den samlede eksport.

Virksomheder med 50 til 248 ansatte udgjorde 6 procent af eksportvirksomhederne og stod for 21 procent af eksporten. Mens mindre virksomheder udgjorde hele 92 procent af eksportvirksomhederne, men blot 52 procent af den samlede eksport.

Mere handel med BRIK – Tyskland stadig den foretrukne partner
Statistikken viser også, at mens næsten 20.000 danske virksomheder i 2013 eksporterede varer til andre EU-lande, så havde godt 15.000 virksomheder eksport til verden uden for EU. Ikke overraskende fremgår Tyskland som Danmarks største handelspartner – 6 ud af 10 eksportvirksomheder eksporterer til den store nabo mod syd.

Overordnet set viser den nye statistik, at andelen af danske virksomheder, der eksporterer, har været jævn og udviklet sig stabilt omkring de 8 procent siden finanskrisen.

Fordelingen over eksportmarkederne har ligeledes været stabil siden 2010. Dog spottes en stigning i antallet af virksomheder, der har samhandel med lande uden for EU - herunder såkaldte BRIK-nationer: Brasilien, Rusland, Indien og Kina. Udviklingen afspejler den generelle forandring i verdenshandlen, hvor globalisering og mættede markeder får virksomhederne til at vende periskopet mod nye vækstmuligheder.

Det er første gang, at Danmarks Statistik udgiver opgørelsen,der kaldes Udenrigshandel efter virksomhedskarakteristika .

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109