23948sdkhjf

Terma-boss: Vi behøver ikke altid være den pæne pige i klassen

Nye regler for modkøb kommer til at betyde færre samarbejder med danske forsvarsvirksomheder, frygter Jens Maaløe.
Sidste år kom der nye regler for modkøb efter stærkt pres fra EU, og de regler betyder, at en leverandør af militært isenkram ikke automatisk skal afkræves 100 procent modkøb. Nu skal indkøb til mere end 50 mio. kr. vurderes fra sag til sag, og der kan kun kræves modkøb, hvis det kan være med til at sikre væsentlige danske sikkerhedsinteresser.

På Danish Defence & Aerospace Conference, der blev afholdt i Aalborg onsdag og torsdag, var de nye modkøbsregler blandt andet på programmet, og blandt talerne var Termas CEO Jens Maaløe.

- Reglerne er lavet af en regering og et parlament, der er meget bekymrede for EU. Til de politikere vil jeg sig; I behøver ikke være så nervøse. Vi behøver ikke altid være den pæne pige i klassen, konstaterede Jens Maaløe med hentydning til den proces, der førte til regelændringen.

Jens Maaløes hovedbudskaber for et godt industrisamarbejde:

• Det er vigtig at have samarbejdet med det danske forsvar
• Det er vigtigt at komme ud på det internationale marked
• Man skal huske, at man er en del af en større leverandør-kæde
En stor fisk i et lille hav
Som CEO hos Terma, der er Danmarks suverænt største forsvarsvirksomhed, er han vant til at samarbejde med nogle af verdens største producenter inden for forsvarsindustrien. Samtidig har Terma nydt godt af de mange modkøbsforpligtelser, som udenlandske producenter har haft over for dansk industri, men fremover skal virksomheden altså være endnu mere oppe på beatet for at få del i ordrerne, og den er Jens Maaløe helt med på.

- Hvad er det, vi er oppe imod? Vi er altid en del af en leverandørkæde. I Danmark er vi store, men det hjælper os ikke internationalt. Vi er en stor fisk i et lille hav. Vi er nødt til komme ud på eksportmarkederne, sagde Jens Maaløe.

- Jeg er stor tilhænger af partnerskaber. Hvis vi ikke kunne lave teknologi, der er interessant for vores partnere, så var vi ikke i stand til at gå ud på eksportmarkederne. For at indgå i et partnerskab skal man have noget at tilbyde partneren, og her er teknologi vigtig. Fra et teknologisk synspunkt har Danmark meget at tilbyde, men vi er ikke gode, når det drejer sig om vores produktivitet. I industrien skal vi se på, hvordan vi bliver mere effektive, så produktivitet er et nøgleområde, sagde Jens Maaløe.

- Uanset hvor mange regler vi laver i Danmark, så er vi ikke konkurrencedygtige, med mindre vi investerer i vores produktion, lød budskabet fra Terma-direktøren.

Det danske forsvar skal hjælpe
Derudover fremhævede han det danske forsvar som en nøgle-samarbejdspartner, når det drejer sig om at lande de vigtige ordrer i udlandet.

- Jeg har to budskaber til det danske forsvar; hjælp os med referenceprojekter og tag med os ud i verden og vis, hvad vi kan. Gennem de sidste tre-fire år har vi set nogle meget positive trends i det danske forsvar, hvor de har erklæret, at de også er til stede for at hjælpe dansk industri på det internationale marked, fortalte Jens Maaløe.

- Jeg plejer at sige, at vi ikke kan leve af det danske forsvar, men vi kan heller ikke leve uden dem, fortsatte han.

Forventer færre samarbejder
Jens Maaløe kan dog også se masser af positive sider i de modkøbsforpligtelser, som de udenlandske forsvarsgiganter møder i Danmark.

- Det er en god måde at tvinge de store virksomheder til at besøge os, konstaterede Terma-bossen.

- Jeg kan lide en del af reglerne - fx hvordan teknologi-overførsel er blevet indarbejdet i dem. Jeg synes, vi alle har et ansvar for at få overført mere teknologi i stedet for blot at få blueprint-opgaver til danske virksomheder.

- Men jeg er samtidig en smule nervøs for reglerne. Min bekymring er, om vi husker, hvad målet med reglerne er. Jeg tror, at vi vil se færre samarbejder end før, konstaterede Jens Maaløe.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063