Wavepiston henter millioner til prototypetest
Med støtte fra ForskEL stikker bølgeenergianlægget Wavepiston nu til havs for at få testet sit fulde potentiale.
- Vi har indtil videre haft bølgetanktest og test af anlægget i Nissum Bredning. Og så har vi brugt 2014 på at udvikle prototypen til Hanstholm. Nu skal vi ud og validere konceptet og bevise det fulde potentiale, fortæller direktør Michael Henriksen til Metal Supply.
De første streger til Wavepiston blev slået i 2006, hvor tre ingeniører satte sig for at undersøge bølgeenergiens potentiale. Af de tre er Kristian Glejbøl og Martin von Bülow stadig aktivt med ombord.
- De greb det an på en meget struktureret måde; så mulighederne; afslørede problemstillingerne ved de anlæg, der hidtil havde været testet, og så i 2009 fik vi patentet på Wavepiston-konceptet, som består af en struktur med en lang streng, hvorpå der er en masse energimoduler, som hver især opsamler bølgeenergi. Hele anlægget er forankret i begge ender. Fordelen er, at et Wavepiston-anlæg vejer en tiendedel i forhold til andre kendte anlæg, fortæller Michael Henriksen.
Tester 12 kW til sommer
Pengene fra ForskEL skal altså gå til at teste en 12 kW udgave af Wavepiston i havet ud for Hanstholm. Og selvom man har testet konceptet på kryds og på tværs inden, så vil prototypetesten komme til at foregå i etaper.
- Først lægger vi strukturen ud og får testet belastninger, sensorer og udstyr. Når alt er ok, kobler vi et energimodul på ad gangen for til sidste at ende med en streng med otte energimoduler på, fortæller Michael Henriksen og tilføjer:
- Det, vi skal se er, om det fungerer ordentligt, og så skal vi måle tryk og flow. Først medio 2016 sætter vi en turbine og generator på og giver os til at producere strøm.
Konsortiet bag Wavepiston er DTU, Nurmi Cylinders (et finsk selskab, der er specialiseret i hydraulik) og hollandske Vryhof Anchors. Sidstnævnte er med af en helt særlig årsag.
- Vryhof er vores forsikring på, at vores forankring fungerer. De har været med til at udvikle forankringsmetoden og er vores garanti for, at anlægget bliver på sin plads også under stormvejr.
Målet for Wavepiston er en fuldskalamodel på 250 kW, som vil bestå af en 800 meter lang streng med 25 energimoduler. Da systemet er bygget op som moduler, kan det opskaleres fra et lille kW-anlæg på én streng til et stort MW-anlæg med mange strenge.