23948sdkhjf

Overraskende positivt

Der er næppe et markant opsving på vej i nærmeste fremtid i den danske industri, men stemningen er alligevel positiv.

For rundt i fremstillingsindustrien findes stribevis af positive historier fra både producenter, leverandører og forhandlere, som efterhånden er kommet “tørskoet i land" efter den dukkert i ukendt og oprørt farvand, som fulgte i kølvandet på finanskrisen.

I hvert fald lyder der positive toner, når man bevæger sig rundt i branchen, selvom der selvfølgelig er meget langt til det produktionsniveau og den indtjening, som prægede virksomhederne i tiden før krisen.

At der er fuld knald på aktiviteterne bekræftes i dette nummer af Jern- og Maskinindustrien, hvor der fra flere fronter tales om godt træk i ordrebogen. Samtidig afspejler den stabile udvikling i de økonomiske tal for industriproduktionen, som ser ud til at have stabiliseret sig, og pilene peger oven i købet en smule opad.

På mange måder er der tale om en overraskende positiv udvikling, som de færreste havde regnet med, hvis man kigger bare to år tilbage. Det er som om, at panikken over, “hvad Danmark skal leve af i fremtiden" er stilnet en smule af. Billedet af en fremstillingsindustri, der kun flagede ud og sendte al produktion ud af landet, viser sig at være mere nuanceret end bare gråt i gråt. Der er rigtig mange lyspunkter, og ordet “outsourcing" er i mange tilfælde afløst af “insourcing".

For det viser sig - logisk nok - at industriproduktion handler om mere end blot prisen pr. produceret emne. Fleksibilitet, kvalitet, nærhed og klar kommunikation har vist sig at være mindst lige så afgørnede faktorer som trykket på lønnen.

Når det handler om fremgang i industrien, så har ordet innovation en central betydning. Udvikling og nytænkning er nemlig det brændstof, der sætter blus under hjulene ude i virksomhederne og kan adskille og fremtidssikre den danske industriproduktion fra resten af verden.

Men lige så nemt det er at smide ordet innovation på bordet, lige så svært kan det være at løfte ordet til reel handling ude på gulvet, når arbejdsdagene bare ruller derudaf. Netop udfordringen med at skabe plads og rum til udvikling er baggrunden for den statsfinansierede Videnpilotordning. Her ansættes medarbejdere med akademisk baggrund og uddannelse i små og mellemstore virksomheder i et år med et løntilskud på 12.500 kroner. Det er den slags tiltag, som de fleste drømmer om, men langt færre får søgt om, men det er værd at overveje. Som du kan læse i dette nummer af Jern- og Maskinindustrien, så lyder der solid opbakning til ordningen fra både akademikerne og de arbejdsgivere, der ansætter piloterne.

Af Simon Dinsen Hansen
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063