23948sdkhjf

Tysk minister har ikke travlt med CO2-aftale

EU-ministre skal lave CO2-aftale for biler, som gavner både miljøet og bilindustrien, siger tysk miljøminister
Tysklands miljøminister, Peter Altmaier, forsikrer ved ankomsten til mandagens EU-miljøministermøde i Luxembourg, at Tyskland går og fortsat vil gå forrest i EU for at beskytte miljøet.

Men på det varme spørgsmål om nye grænseværdier for personbilers tilladte CO2-forurening nytter det ikke noget at have travlt.

Det siger den tyske kristelige demokrat forud for mødet, hvor blandt andre Danmark ellers kritiserer Tyskland for at stå i vejen for en allerede indgået aftale.

- Det er ikke så vigtigt, om vi bliver enige et par dage før eller siden. Det handler om at finde en aftale, der kan få opbakning fra et bredt flertal af medlemsstater.

- Og det handler om at få en aftale, der på den ene side styrker miljøbeskyttelsen, og som på den anden side også respekterer de europæiske virksomheders interesser i forhold til konkurrenter fra andre lande, siger Altmaier.

Aftalen om en nedtrapning af nye personbilers tilladte CO2-udledning frem mod 2020 faldt egentlig på plads i juni mellem EU's medlemslande, parlamentet og kommissionen.

Men efter at være kommet under pres fra de store tyske bilproducenter Mercedes og BMS ønsker den tyske regering nu, at målet om maksimalt 95 gram CO2-udledning per kilometer først skal gælde fra 2024.

Blandt andre Danmark og Italien står fast på, at det skal være i 2020. Og de presser på for at få en aftale i hus på mødet mandag af frygt for, at en ny forhandlingsrunde med parlamentet vil forsinke aftalen med yderligere mindst et år.

Den danske klima- og energiminister, Martin Lidegaard (R), har forud for mødet åbent luftet sin skuffelse over Tyskland.

- Jeg skal ikke lægge skjul på, at jeg er godt og grundigt ærgerlig over, at vi først har indgået en politisk aftale, og at den så bliver genåbnet af især Tyskland, som synes, at de vil beskytte deres bilindustri endnu mere, end de har gjort i forvejen.

- Sådan plejer vi ikke at lave politik i EU, siger Lidegaard til Ritzau forud for mødet.

Hans tyske kollega afviser dog, at aftalen allerede var på plads og siger, at det kun er rimeligt, at de øvrige lande lytter til de tyske betænkeligheder.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062