23948sdkhjf

5.634 konkurser i 2012

Det bliver i 2013 vigtigere end nogensinde for dansk erhvervsliv at overbevise banker og kreditvurderingsselskaber om, at der er styr på forretningen, vurderer Experian.
2012 sluttede med 5.634 konkurser - 10 færre end i 2011.

- Konkursudviklingen reagerer typisk med en vis forsinkelse, derfor vil selv en eventuel begyndende økonomisk fremgang i 2013 næppe slå igennem i antallet af konkurser i 2013. Tværtimod er såvel konkursrisiko som vanskelig adgang til likviditet og kredit blevet et grundvilkår i store dele af erhvervslivet i disse år, siger cheføkonom Bo Sandberg fra erhvervsorganisationen Dansk Erhverv.

Adgangen til kredit afgørende

Ifølge Experian bliver adgangen til kredit derfor afgørende, og det bliver i 2013 vigtigere end nogensinde for dansk erhvervsliv at overbevise banker og kreditvurderingsselskaber om, at der er styr på forretningen. En god rating bliver nøglen, der skal sikre likviditet:

- Alle taler om en ny økonomisk virkelighed, og det er en pointe, der understreges af konkursudviklingen fra 1996 til i dag. Vi talte om "krise" i 2002-2003 med 9/11 og dot-com boblen. Dengang så vi 2.500 konkurser om året. I dag ligger antallet på det dobbelte. Vi er i en alvorlig økonomisk situation, som kræver stram risikostyring og nye værktøjer både for den eksisterende kundeportefølje og nye markeder, vurderer Kim Bach, kommunikationsdirektør i Experian.

Færre ansatte direkte berørt af konkurser

Tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af medarbejdere der berøres af konkurserne, er faldet i de seneste to år. I 2010 blev ca. 19.000 ansatte direkte berørt af konkurser. Det tal faldt til ca. 17.000 i 2011 og ventes at lande på ca. 15.000 i 2012. Dansk Erhverv peger på, at der udover de direkte ansatte i konkursramte virksomheder også er negative konsekvenser for underleverandører og følgeerhverv.

- Virksomhedskonkurser har ofte også en negativ betydning for andre virksomheder, for eksempel underleverandører og derudover - især i små bysamfund - en afsmittende virkning på aktivitet og øvrige forretningsliv, en betydelig negativ multiplikatoreffekt, der ikke bør undervurderes, men som er svær at sætte et konkret tal på, siger Dansk Erhvervs cheføkonom.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.074