Piratkopiering truer danske virksomheder
Ulovlig kopiering af varemærker eller patenter er et problem for hver fjerde danske virksomhed, som ikke har rutiner på plads til at beskytte dem. Det gør dem sårbare i en tid, hvor antallet af kopisager i Danmark og globalt igen i 2011 slog alle rekorder.
- Det er selvfølgelig glædeligt at mange virksomheder har fået styr på procedurerne, men vi har en restgruppe, som vi skal have med på vognen. Det gælder især de mange danske virksomheder der eksporterer til globale markeder, for her vokser problemet sig hele tiden større, mener Anette Rasmussen, IPR-rådgiver og jurist i Awapatent, som er bekymret over udviklingen.
Ifølge Anette Rasmussen bør IPR-beskyttelse være en fast bestanddel af virksomhedernes risikovurdering.
- Det gælder om at forberede sig grundigt og få sine procedurer på plads, for eksempel ved at overvåge alle sine markeder, så man ved hvor stor risikoen er og kan tage problemet i opløbet. Man skal også afklare, hvem der tager hånd om eventuelle sager internt og vide, hvor man går hen og får hjælp, når skaden først er sket.
Myndigheder bør gøre en indsats
Men det er også op til myndighederne at hjælpe virksomhederne med at håndtere problemet, mener hun.
- Myndigheder og brancheorganisationer kan også gøre en indsats for at informere virksomhederne om, hvordan deres immaterielle rettigheder er beskyttet. For eksempel i form af håndfaste råd om, hvordan man skal gå til værks, når man mistænker, at en virksomhed risikerer patentkrænkelser eller piratkopiering, siger Anette Rasmussen.