AAU indvier laserlaboratorium til 70 millioner kroner
Aalborg Universitet venter på stort gennembrud i samarbejdet med industrien i forbindelse med indvielsen af et helt nyt laserlaboratorium
Omdrejningspunktet i forskningsprojekterne bliver en 3 KW fiberlaser, som blev set nøje an under indvielsen og rundvisningen i laboratoriet. Forskere, virksomheder, undervisere og en lille gruppe studerende på universitetet var inviteret specielt til arrangementet.
Fremvisningen foregik på trods af flere forhindringer. Et bestilt laserskærehoved fra Tyskland viste sig at have fejl, og back-up-muligheden drillede også. Alligevel havde det nye laboratorium fået opstillet et skærebord, så fornemmelsen for fiberlaser-skæringen blev tydelig. Og forinden havde lektor Morten Kristiansen med en lille lynhurtig film demonstreret, hvordan multistråleskæring kan deles op i flere stråler, så man kan få processen til at løbe på andre og nye måder, end det er set tidligere ved traditionel laser skæring med CO2. I et filmklip på et par sekunder blev en laserstråle skudt ind i et spejl, så der kunne skæres en hel ramme huller i en tyndplade.
Multistråleskæring
Lektor Morten Kristiansen var en af dagens stolte talere.
- Der kan fremstilles meget fine ting med den metode. Fiberlaseren leverer laserlys af meget høj kvalitet. Arbejdet kan formgives nøjagtigt til det mønster, man nu ønsker. Vi lægger vægt på forsøg i forskellige materialer, så arbejdet bliver så produktionsrealistisk som muligt. Simuleringer er også udbredt i vores forskning. De sparer dyre og tidskrævende eksperimenter, og så skaber de en bedre procesforståelse. Laboratoriet betyder, at Aalborg Universitet kommer i front med laserforskning og at vi kan arbejde med noget, der er meget anvendeligt for industrien, siger Morten Kristiansen.
Flemming Olsen, senioringeniør hos IPU, har med IPUs Robocut-projekt været en af de førende drivkræfter i projektet på Aalborg Universitet.
- En facilitet som den, vi nu ser, er ret unik. Jeg tror ikke, andre er ude med noget lignende endnu. Der er måske fem af slagsen i hele Europa, men ikke med en stråle som den her i det nye laboratorium i Aalborg. Vi kan fokusere til en meget mindre strålediameter, end industrien praktisk talt kan få brug for, siger Flemming Olsen.
Store erhvervsnavne i spil
Et erhvervssamarbejde i større stil kan vente lige om hjørnet.
- Fiberlasere begyndte først for alvor at komme ind på markedet for tre fire år siden, og der er gang i den nu. Syv milliarder dollars var markedsomsætningen på det område i 2011. Vi ved, at Volkswagen også gerne "vil rode" med det her, og vi vil meget gerne tale med dem. Nu skal vi først se nogle resultater. Vi har også kontakter med flere andre, store firmaer, som jeg ikke kan nævne navne på endnu. Vores forventning er, at vi om et halvt års tid måske kan komme et skridt videre. Vi skal også have fundet nogle salgskanaler, siger senioringeniøren fra IPU.
Laserlaboratoriets sponsorer er Poul Due Jensens Fond, Det Obelske Familiefond, Industriens Fond, Højteknologifonden og Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet ved Aalborg universitet. Institutleder Martin Heide Jørgensen lagde da heller ikke skjul på, at samarbejdet med industrien er nødvendigt og livgivende for den slags projekter på universitetet.
- Vi kan ikke bare sidde og nørde i dybden. Vi skal også bringe det videre, og her har vi et projekt, som kan skabe værdi i mange led. Laserteknologien i den nye form kan direkte reducere omkostningerne ude i industrien. Fiberlaser er ikke bare en lille forbedring, men et teknologiløft. Som teknisk institut ser vi vores rolle som en samarbejdspartner, og den rolle lever laserteknologien rigtig godt op til, siger institutlederen.