23948sdkhjf

Undervandsrobot skal sikre hæder til danske ingeniører

En robot, der kan agere i vand, kan sikre to ingeniørstuderende en vinderplacering i en global universitetskonkurrence i Canada.
Poul Brix og Dennik Ringgaard står bag Aarhus Universitets undervandsrobot, The Little Mermaid, som med hidtil uset præcision navigerer under vand. Robotten er udstyret med små kameraøjne og hjemmebyggede gribearme, og den kan foretage selv avancerede observationer og undersøgelser under vand. Det skriver DR Østjylland.

Og der kan sagtens blive brug for robotten, mener Dennik Ringgaard.

- Nogen gange kan det være svært for en dykker at opholde sig under vandet på grund af de naturmæssige forhold. Og så kan man sende en robot ned som en erstatning for mennesket for at udføre nogle opgaver, som både kan gøre os klogere på verden, men også kan udføre for eksempel konstruktionsopgaver, siger han.

Robotten er på størrelse med en større kuffert og styres via joystick og trykknapper efter nogenlunde det samme princip, som vi kender det fra en X-box controller. Og netop det, at robotten skal fungere under vand, har selvsagt sine udfordringer, fortæller Dennik Ringgaard.

- Noget af det vanskelige består i at kunne manøvrere robotten under vandet med de strømninger, der er dér. Det er virkelig store kræfter, vi har med at gøre. Man er på en måde ude af kontrol, når det gælder om at flytte robotten fra et sted til et andet eller modsat at holde den stille, siger han.

De to studerende bag robotten har som den første danske gruppe nogensinde kvalificeret sig til finalen i verdensmesterskabet i undervandsrobotteknologi, som afvikles i Canada fra i dag og de kommende to dage.

Det er første gang, at Aarhus Universitet deltager i konkurrencen, så de to studerende har ikke den store erfaring med, hvad der kræves, og hvilket niveau de øvrige deltagere befinder sig på.

- Men vi synes selv, at vi har gjort alt, hvad vi kan, for at forberede os rigtig godt, siger Dennik Ringgaard.

Uanset om det danske bidrag vinder eller ej, så regner han med, at de to studerende får meget ud af at deltage i konkurrencen.

- Det giver rigtig god erfaring og en masse lærdom. Og vi tror også, at vores projekt kan være med til at give noget viden videre til andre studerende, siger han.

Robotten skal blandt andet undersøge, hvad der gemmer sig under isen i de mest ufremkommelige områder af Arktis.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.1