23948sdkhjf

Danfoss spejler sig til fart

Hvordan kunne Danfoss nå frem til at lasergravere et termostathåndtag med tal, streger og logo på kun 1,4 sekunder? En laser bygget sammen med et spejlkammer blev svaret.
Hvordan når vi frem til at kunne lasergravere et termostathåndtag med tal, streger og logo på kun 1,4 sekunder?

Det spørgsmål forsøgte Danfoss at finde svaret på tilbage i 2008, og det var Preben Niebuhr, som gik forrest i jagten efter den rette løsning med en fornuftig tilbagebetalingstid.

Preben Niebuhr er produktionstekniker med ansvar for laserlinjerne hos Danfoss, og når det handler om montage og gravering, så ”er tid penge’. Samtidig var der også begrænsninger på, hvor stor en check der kunne udskrives til konstruktion af den rette løsning.

- Med det tidskrav, vi stod overfor, så det umiddelbart ud til, at vi var nødt til at bruge flere lasere for at komme hele vejen rundt om håndtaget indenfor de 1,4 sekunder. Men det ville blive for dyrt med flere lasere, forklarer Preben Niebuhr.

At bruge laser til gravering var ikke nyt hos Danfoss i Silkeborg i 2008. men graveringstiden pr. emne var langt fra de ønskede 1,4 sekunder, fordi emnerne på de andre laserstationer blev roteret i ryk for at komme 360 grader rundt.

Og det var netop den roterende tankegang, der skulle gøres op med. Sagen blev taget op med Masentia, som er laserleverandør hos Danfoss og har den tyske Rofin-laser på programmet.

Samtidig er Masentia specialister i laserdekorering.

- Vi vendte det her med Masentia, og så kom spejlene også på tale. Jeg tror, vi kom til at tale spejle, fordi Rofin har leveret en laserløsning med spejl til gravering rundt i kanten af lygtehovedet på en Maglight, husker Preben Niebuhr.

Men hos Danfoss var opgaven mere kompleks.

- Vi var faktisk lige ved at slippe idéen med spejlene, siger Preben Niebuhr, men sådan gik det ikke.

I stedet blev Danfoss og Masentia enige om at fortsætte med spejlene og enige om at koble en maskinbygger op på projektet. Dermed kom SVM Automatik i Silkeborg på banen.

Ind i linjen
Så kom der fart på projektet, der nu blev drevet frem i treenighed mellem Preben Niebuhr, projektingeniør hos SVM Kjell Herbsleb og Teddy Schultz, som er salgschef for laserafdelingen i Masentia.

Efter flere møder og to ture til Rofins laboratorium i Munchen begyndte muligheder at materialisere sig, projektet blev bygget op, og spejllaseren blev sat ind som en integreret celle i montagelinjen hos Danfoss.

Og laserstrålen har spejlet sig 360 grader rundt om Danfoss-håndtagene lige siden - med succes.

- Det er en kæmpe fordel, at vi kan gøre det på denne her måde. Det interessante er, at håndtaget står fuldstændig stille, mens det dekoreres, for det fjerner en masse fejlkilder. Den eneste udfordring er sådan set vibrationer, forklarer Preben Niebuhr, mens han står foran maskinen.

Farvel til tampontryk
Udfordringen med rystelser og vibrationer er dog intet i forhold til de store fordele ved at øge hastigheden på dekoreringen og slippe for at trykke tal og logo på, hvilket var metoden før spejlkammeret.

- Tampontryk Tryk skal overvåges, og tampontryk er en proces, hvor der er mange parametre, der skal kontrolleres og dermed er mulige fejlkilder. De fejlkilder har vi fjernet her, påpeger Preben Niebuhr, som sammen med de ansatte i montageafdelingen har skruet helt op for laseren.

Faktisk kører dekoreringen på 98 procent af sin ydeevne, og det er den også nødt til, når der skal i gennemsnit 1.100 håndtag i timen gennem montagelinjen, hvor der afsluttes med færdig termostat i papkasse.

Ros til Masentia
- For Danfoss er det unikke i det her set up, at vi kan døbe og dekorere håndtag under monteringen. Det er en kæmpe fordel, og det giver en væsentlig besparelse, understeger Preben Niebuhr, som har stor ros til både maskinbyggerne fra SVM og laserleveranddøren.

- Man kan kun rose Masentia for den måde, de er gået ind i det og den måde, det er løst på, siger han.

Preben Niebuhr minder samtidig om, at halvdelen af løsningen ligger i det software, der sender logoer og tegn rundt på emnet via de 18 spejle og gør Danfoss i stand til at integrere laserdekoreringen med montagen. Det er den samme software, der sammen med laserens bevægelsesradius på 80 millimeter, er med til at håndtere, at op til 30 forskellige varianter af håndtag kan dekoreres på maskinen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.163