23948sdkhjf

Ingeniøren slog stregerne

”Man husker det, fordi det er en samlet klump, det er lige som en færdig løsning”.
Sådan siger projektingeniør Kjell Herbsleb fra SVM Automatik i Silkeborg om den spejllaser, han har været med til at opfinde i samarbejde med laserleverandøren Masentias og med Danfoss som slutkunden.

- Danfoss skulle jo bruge en laser, der kunne indgravere hele vejen rundt om et håndtag med en hastighed på 1,4 sekund pr. håndtag, så Danfoss havde indkaldt os til møde, forklarer SVM-ingeniøren om begyndelsen på projektet tilbage i 2008.

På mødet blev tingene vendt, de første streger blev slået på et whiteboard, og der var ret hurtig enighed om, at spejlløsningen virkede som en realistisk løsning.

- Vi kunne ikke nå at dreje emnet rundt på 1,4 sekunder, og en løsning med flere lasere var ikke den optimale business case Danfoss, fortæller Kjell Herbsleb om baggrunden for, at gruppen gik videre med spejltankegangen.

Og så skulle der tegnes og beregnes.

- Udfordringerne i denne opgave har været spejlenes placering og størrelse for at opnå en relativt simpel geometri og samme fokuslængde uanset hvor på emnet, der graveres. Graveringen er opdelt i otte sektorer og gravering på toppen, og laserlyset forlader spejlkammeret gennem en beskyttelsesrude i bunden,” forklarer Kjell Herbsleb.

Test i Tyskland
Tegnearbejdet forløb planmæssigt, og Masentias salgschef for Rofin-laserne, Teddy Schultz, husker den gode energi, der var omkring projektet.

- Allerede efter de første beregninger, troede vi faktisk på det, og når der er tre, der tror på sådan noget her, så bliver det til noget, siger Teddy Schultz, som skaffede trekløveret plads på Rofins laserlaboratorium i München.

Her blev opstillingen med spejlene testet med succes, og allerede i 2009 stod laserspejlkammeret klar. Støvsikkert, fremstillet på SVM’s maskinværksted, og klar til at blive sat ind i montagelinjen hos Danfoss.

Siden har Danfoss bestilt yderligere to lasere og en fjerde står hos Masentia i Odense, som rejser rundt med spejlkammeret til messer og udstillinger.

Intet patent
Både Kjell Herbsleb og Teddy Schultz husker, at patent var på tale for spejllaseren, men patentet blev aldrig søgt. Derimod er spejlkammerlaseren i dag kommet ind på Rofins standardprogram og kan købes af kunder over hele verden. I den forbindelse er der lavet en klar fordeling af arbejdsopgaverne ved et salg.

- Der er lavet en aftale om, at hvis Rofin skal sælge en tilsvarende laser, så skal det ske gennem Masentia, og det er SVM, der skal bygge spejlkammeret. Og det gælder uanset, hvor i verden kunden bor, forklarer Teddy Schultz.

Så verden ligger åben, men ingen nye kunder har dog købt endnu.

- Der må være mange andre end Danfoss derude, der har brug for det her med at kunne gravere 360 grader rundt om et emne med høj hastighed, men jeg har bare ikke fundet dem endnu, siger Teddy Schultz med et smil.

Og hvad koster den så?

Svaret er omkring de 500.000 kroner for laser og spejlkammer.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.089