23948sdkhjf

Tekniske hjælpemidler kræver eftersyn, men...

Arbejdstilsynet har krav om årligt eftersyn på udvalgte tekniske hjælpemidler som kraner, centrifuger, transportudstyr mv. For andre tekniske hjælpemidler kan virksomhederne selv lave en plan.
Konsulentfirmaet Maskinsikkerhed ApS har været i tæt dialog med Arbejdstilsynet for at få uddybet kravene, og mulige løsninger, når det handler om eftersyn af teknisk udstyr.

Maskinsikkerhed har det sidste år haft over 600 deltagere i kurser, hvor deltagerne blev udannet som sagkyndige til eftersyn af stiger, håndværktøj, løftegrej, kraner, stropper, løfteåg, pallereoler, porte, personlige værnemidler og meget andet.

- Flere i Maskinsikkerhed har en baggrund som ansatte i Arbejdstilsynet, så vi ved godt hvor vi skal finde krav og fortolkninger. Men vi vil jo også gerne kunne forklare vores kursister fornuften bag Arbejdstilsynets krav, og det har ikke altid været nemt. Så vi stillede Arbejdstilsynet nogle uddybende spørgsmål, og vi har fået både klare, og særdeles fornuftige, svar, oplyser Hans Morten Henriksen, direktør i Maskinsikkerhed ApS.

Ikke krav om årligt eftersyn

Kravet i Arbejdstilsynets bekendtgørelse 1109 om anvendelse af tekniske hjælpemidler, §14 er at tekniske hjælpemidler, der ved brug udsættes for påvirkninger så de kan blive farlige, skal efterses regelmæssigt, som minimum skal fabrikantens anvisninger følges, oplyser Maskinsikkerhed.

Der er således ikke hjemmel til at kræve årlige eftersyn for alle tekniske hjælpemidler, og hvor virksomheden skriftligt kan redegøre for hvad man efterser, hvornår og hvordan, kan man vælge et passende interval mellem eftersynene. Og virksomhedens plan er jo kun acceptabel, hvis de hjælpemidler der bruges er i orden eller kan dokumenteres er ude af brug.

Arbejdstilsynet har oplyst, at det faste krav om at eftersyn skal være mindst årligt kan frafaldes på de områder, hvor kravet ikke er fastlagt i en bekendtgørelse. Kraner, centrifuger, transportudstyr mv er omfattet af krav om årligt eftersyn.

For stiger kan man ikke så ikke fastholde et fast årligt eftersyn, påpeger Hans Morten Henriksen.

- Det vil være fint for mange, andre skal efterses ugentligt/månedligt. Selvfølgelig jvf fabrikantens brugsanvisning, ved mistanke om skader og så ellers efter virksomhedens nedskrevne plan, siger han.

Også maskiner og robotter
Mange har haft den opfattelse at krav om årligt eftersyn kun gjaldt stiger, pallereoler, løftegrej, porte mv. Men Arbejdstilsynet oplyser også, at krav om regelmæssig eftersyn gælder alle tekniske hjælpemidler der ved brug kan blive farlige, det vil sige også visse maskiner, robotter, personlige værnemidler.

- Virksomhederne har altså frihed under ansvar. Så har vi også meget nemmere ved at forklare vores kursister og kunder, at der er en sikkerhedsmæssig fornuft bag Arbejdstilsynets krav, og at virksomhederne med dokumenteret styr på tingene kan lave deres egen plan. Vi har hjulpet mange virksomheder med at rydde ud i eftersyn ved at lave en samlet plan for hvad der skal efterses og hvordan. Med svarene fra Arbejdstilsynet kan vi lave endnu mere fornuftige løsninger for virksomhederne, forventer Hans Morten Henriksen

Maskinsikkerhed ApS uddyber emnet på en minikonference på HI15
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.187