23948sdkhjf

Succes med sats på komposit til broer døre og vinger

Fiberline har netop leveret glasfiber til en superlet facade på Sygehus Vendsyssel. Virksomheden har vækst med kompositter til vinduer, døre, vindmøllevinger og store konstruktioner.
Middelfart-firmaet Fiberline har med succes specialiseret sig i at producere avancerede kompositter med glastråde eller kulfiber som det stærke materiale. Det er en rejse, hvor Fiberline ofte selv skal vise kunderne, hvilke muligheder materialet kan give.

Fiberline har for en del år siden taget den beslutning at fokusere kun på de tre områder: vindue-/dørprofiler, vindmøller og konstruktion. I virksomhedens første år kastede man sig over alle de opgaver, som bød sig; flydespærringer, antenner, svinestalde. Men nu prøver man at holde fokus.

Fiberline konkurrerer på mange områder med aluminium og i mindre grad stål. For eksempel er et af firmaets hovedområder profiler til vinduesrammer og dørrammer. Glasfiber udmærker sig ved både at være let, stærkt og varmeisolerende.

Læs også: Fabrikken binder trådene sammen

Specielt design
I modsætning til stål eller aluminium kan man med komposit i høj grad customdesigne det enkelte produkt. Fiberline har stor ekspertise i at placere fibrene i de retninger, som tjener produktet bedst. For eksempel leverer Fiberline forskellige stærke profiler, som bruges i store vindmøllevinger. Fiberline kan placere styrken i profilen lige der, hvor kunden vil have det.

En af de første stationer på Fiberlines rejse var, da den første bro blev bygget af Fiberline-komposit i Kolding i 1997. Der er tale om en 40 meter lang fodgænger og cyklistbro, som går over en jernbane. Den viste, at man godt kan lave udmærkede broer af fiberplast. Siden er der bygget rigtigt mange broer. En enkelt af Fiberlines kunder i Holland har alene bygget tæt på 2.500 broer med Fiberlines kompositter.

4.000 kvadratmeter glasflade
En anden station på rejsen er opførelse af en 4.000 kvadratmeter glasfacade på Sygehus Vendsyssel i Hjørring, som foregår lige nu.

- Vi limer glasset direkte på vores komposit-rammer. Det er nogle glaselementer på 3,1 gange 3,6 meter. Med de tynde komposit-rammer ser det hele meget minimalistisk ud, fortæller Stig Krogh Pedersen begejstret. Han er chef for Fiberlines vindues- og facadeområde.

Profilet er meget slankt, og kunden opnår en meget let konstruktion. Glasfacaden er en vigtig del af ombygningen og klimarenoveringen af Bygning 40 på Sygehus Vendsyssel.

- Normalt vil man lave en vinduesramme, som bærer glasset. Men her har vi valgt at bruge glasruderne som en del af den bærende konstruktion. Vi bruger kombinationen af de to materialer og opnår en samlet facade, som er meget slank. Vi har lavet facaden i samarbejde med den store schweiziske glasproducent Glas Trösch. Der er ikke nogen problemer med at lime de to materialer. De to materialer arbejder rigtigt godt sammen, fordi de i hovedsagen begge består af glas, så de har samme udvidelseskoefficient, siger Stig Krogh Pedersen.

Konstant udvikling
Sådan er Fiberline hele tiden i gang med at udvikle og udvide det område, hvor man kan bruge kompositter.

- Vi gennemfører udviklingsforløb sammen med store kunder. De kan nogen gange strække sig over flere år, før vi har et produkt, som vi er tilfredse med, siger Stig Krogh Pedersen.

Den kæmpe glasfacade på sygehuset i Hjørring er lidt af et gennembrud for Fiberline. Selv om firmaet har kunnet lave den slags profiler siden 2007, så er de hidtil kun blevet brugt i en håndfuld byggerier, som for eksempel Birkerød Sportscenter. I mange brancher er der en vis konservatisme, og man holder sig helst til stål til bærende konstruktioner.

- Vi vejrer morgenluft. Der er ved at ske noget i byggesektoren. Sygehuset i Hjørring er et af tegnene på det, siger kommunikationschef Torben Rønlev.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.073