Robotter skaber job i danske virksomheder
70 procent af virksomheden ITW’s produktion er automatiseret, og det har skabt arbejdspladser samtidig med, at dele af produktionen er hjemtaget fra Sydeuropa. Det stemmer godt overens med en ny analyse, som Dansk Metal og DI har lavet i fællesskab.
Fagforeningen og erhvervsorganisationen har i fællesskab undersøgt brugen af automatisering og robotter i danske virksomheder ved at stille de samme spørgsmål i Dansk Metals undersøgelse blandt tillidsrepræsentanter og i DI’s Virksomhedspanel blandt administrerende direktører.
- Vores fælles analyse viser, at virksomheder, der har robotter, i højere grad oplevede fremgang i antallet af beskæftigede i andet kvartal 2015 sammenlignet med samme kvartal året før, forklarer erhvervsøkonomisk chef i DI Morten Granzau.
Robotter hæver produktiviteten
Samtidig viser Dansk Metals rundspørge blandt tillidsrepræsentanter i industrien, at 63 procent af de virksomheder, som anvender robotter, har oplevet en produktivitetsfremgang de seneste 12 måneder. Det gælder for blot 43 procent af virksomhederne, der ikke anvender robotter.
- Robotter vinder frem over hele verden, og derfor er det afgørende, at flere danske virksomheder udnytter det store potentiale, som robotter besidder. Robotter skaber høj produktivitet og kvalitet og kan dermed sikre danske arbejdspladser. Derfor er det meget positivt, at virksomhedsledere og medarbejdere i vores undersøgelser hilser robotterne velkommen, siger Morten Granzau.
Tag det med åben pande
Frank Flindt er maskinarbejder og tillidsmand på den amerikanskejede virksomhed ITW, hvor cirka 70 procent af produktionen er automatiseret. Virksomheden ligger i Middelfart og har specialiseret sig i at producere søm, primært til sømpistoler.
- Det har været en omskiftelig tid, og jeg har gjort meget ud af at tale med mine kolleger, både de faglærte og de ufaglærte. En åben dialog er vigtig, og hvis virksomheden står over for et turn around, som vi gjorde, er mit bedste råd at tage det med åben pande og se det som en udfordring, siger Frank Flindt, der har arbejdet i virksomheden i 23 år og har været med fra automatiseringens spæde start for cirka ti år siden.
Robotter giver flere kolleger
Strategien fra de amerikanske ejere har været at satse på at have fysisk udgangspunkt i Danmark, da det europæiske marked er det største for virksomheden, som er førende på sit felt.
- Det har været en positiv spiral. Der er blevet investeret massivt i robotter og ny teknologi, og jo bedre tal, vi har fået, jo flere penge er der blevet skudt i virksomheden, siger Frank Flindt.
ITW har satset så meget på Danmark, at dele af produktionen i Spanien og Portugal er flyttet til Middelfart.
- Automatisering kan godt fra begyndelsen koste arbejdspladser, og det gjorde det også her. Men vi rykkede også medarbejdere over i andre funktioner og ansatte samtidig nogle helt nye medarbejdere til nye arbejdsopgaver. Hvis man ikke havde investeret i ny teknologi, havde virksomheden ikke ligget her i dag. Det har været meget positivt for beskæftigelsen i området, siger Frank Flindt.
Han fortæller, at selv ikke finanskrisen har bidt på virksomheden, som konstant har investeret i ny teknologi og samtidig har ansat flere medarbejdere. I dag er der 236 ansatte på fabrikken i Middelfart, hvoraf 100 er ufaglærte, som passer produktionen, 25 er faglærte, der står for vedligeholdelse, fem er lærlinge, og resten er funktionærer. Stigningen i job har primært været inden for ufaglærte, som blandt andet transporterer varer og passer robotterne.
- Inden for det seneste år er medarbejderstaben vokset med tyve personer. Robotterne har i det store regnskab ikke kostet arbejdspladser, men skabt dem, konstaterer han.
Læs hele analysen på DI’s hjemmeside .
Kilde: Dansk Industri - http://di.dk/dibusiness