23948sdkhjf

Hvordan får man en kugle helt rund?

Det vigtige patent på kugleslibemaskinen kan fejre 125 års fødselsdag.
Hvordan får man en kugle helt rund? Det spørgsmål stillede Friedrich Fischer sig allerede i 1883. Han arbejdede som smed i Schweinfurt, hvor han gik i gang med en lang række besværlige og kostbare forsøg med at fremstille præcise kugler. Det førte til opfindelsen af den første ”kuglemølle”, der kunne producere stålkugler nøjagtigt lige store, helt runde og i store antal. Og i 1890 fik Friedrich Fischer så patent på sin kugleslibemaskine.

Friedrich Fischer producerede selv cykler og forsynede dem med hærdede stålkugler, så cyklerne gik let og blev populære hos kunderne. Før 1883 blev disse stålkugler produceret med håndkraft på drejebænke i England. Kuglerne var ikke specielt nøjagtige og gik let i stykker. Desuden var de dyre. Friedrich Fischer begyndte at eksperimentere med fremstilling af stålkugler på maskiner, han selv byggede. I 1883 kom gennembruddet. Det lykkedes Friedrich Fischer at fremstille kugler med 0,020 millimeters nøjagtighed – det svarer til 20 µm.

Kigger man nærmere på Friedrich Fischers kuglemølle, ser man Fischers geniale ide; oven over de rå kugler, der skal bearbejdes, er der monteret en slibeskive med et let excentrisk omløb. Dette betyder, at den sfæriske rotationsakse skråtstilles med cirka 1,9 grader i forhold til bearbejdningsfladen. Hver kugle roterer cirka 30 gange om sin nærmest horisontale akse, mens den roterer én gang rundt om sin vertikale akse. Resultatet er, at hele kuglens overflade bearbejdes af værktøjet, indtil kuglen har opnået den ideelle kugleform.

I årene efter 1883 steg produktionen, og det samme gjorde medarbejderantallet. I 1887 sluttede to mænd sig til firmaet, og de skulle snart komme til også at præge rulningslejernes historie: Engelbert Fries og Wilhelm Höpflinger. I 1888 gjorde Höplingers fræsemaskine således kugleproduktionen mere rationel og rentabel. På grund af uoverensstemmelser ophørte samarbejdet dog i 1890, hvor Fries og Höplinger grundlagde deres eget firma. Höpflinger kopierede den patenterede ”kugleslibemaskine”, og Fischer lagde sag an. I sin visdom kom retten frem til følgende afgørelse: Friedrich Fischer blev godkendt som patentindehaver, men samtidig fik Wilhelm Höplinger ret til frit at anvende opfindelsen.

I mellemtiden var både Fischers ”første automatiske stålkuglefabrik” og også Fries & Höpflinger begyndt at fremstille komplette kuglelejer. Ved århundredeskiftet var der et bredt udvalg af mindre virksomheder i Schweinfurt, der havde forstået betydningen af rulningslejer for den videre industrialisering og den hurtigt voksende motorisering.

Fischers varemærke ”F’AG”, der står for ”Fischer’s Automatische Gussstahlkugelfabrik” (genitivapostroffen var almindelig i 1905 og blev bibeholdt i logoet indtil 1962), er kendt verden. Princippet i Fischers og Höplingers opfindelse - kugleslibning - anvendes den dag i dag af alle kugleproducenter.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11