23948sdkhjf

Eksporten trækker to ud af tre industriarbejdspladser

To ud af tre af industriens arbejdspladser er afhængig af eksport viser et nyt notat.
Danske industriarbejdspladser har udviklet sig fra at producere emner og produkter til det danske marked til i højere grad at sende varer udover landets grænser. Det viser et nyt notat udarbejdet af fagforeningen Dansk Metal.

I 1975 var 47,9 procent af industriens arbejdspladser direkte afhængige af eksporten. Ifølge Dansk Metal er det tal siden steget til lige knap 66 procent af de danske industriarbejdspladser, viser tallene.

- At næsten to tredjedele af industriens 188.000 arbejdspladser i 2014 i industrien kan knyttes op på eksporten, viser jo, at vi er en lille og åben økonomi. Og at økonomien er blevet endnu mere åben siden 1975, siger Allan Lyngsø Madsen, der er cheføkonom i Dansk Metal og har udarbejdet notatet.

Hvis man ikke skuler til sektorer, men blot kigger beskæftigelse, var 634.000 arbejdspladser koblet direkte op på eksport. Det er 102.000 flere end i 1975, hvor tallet var 532.000.

Det viser tal fra Danmarks Statistik, der er bearbejdet af Dansk Metal.

Skal kigge mod udlandet
Ifølge Allan Lyngsø Madsen viser tallene, at det er på eksportmarkederne, at danske virksomheder kan vokse sig store.

- Vi skal ikke lukke os om os selv. Vi er afhængige af verden. Hvis de små og mellemstore industrivirksomheder skal vokse sig store, skal de kigge mod udlandet, påpeger han.

Allan Lyngsø Madsen ser muligheder i handelsaftalen mellem Europa og USA, der forhandles om i øjeblikket. Og selvom danske lønninger er høje, er han ikke nervøs for amerikansk konkurrence.

- Vi er godt kørende i metal- og maskinindustrien i forhold til USA, så det er jeg ikke så nervøs for. Det skal de danske industriarbejdere nok klare, siger Allan Lyngsø Madsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079