23948sdkhjf

Klumme: Flere og flere kommer i arbejde

Der kom 3.200 flere lønmodtagere i september, heraf størstedelen i den private sektor.
Dermed er der nu 2.615.500 lønmodtagere i Danmark, og tallet bliver dermed ved med at stige.

Det er rigtig godt, at antallet af lønmodtagere stiger, men hvis den udvikling fortsætter, kan manglen på arbejdskraft hurtigt udvikle sig til et generelt problem på tværs af faggrupper og landsdele.

Rekrutteringsproblemer på hver tredje virksomhed
En medlemsundersøgelse fra Dansk Erhverv, oktober 2015, viser, at 29 procent af virksomhederne inden for det seneste halve år har oplevet, at det var svært eller ikke muligt at få ansøgere med de rette kompetencer til en ledig stilling.

Ledige matches virksomheder
Særligt inden for det tekniske område kan man mærke behovet for, at de ledige skal matches med virksomheder

Virksomhederne mangler især visse typer tekniske kompetencer, såsom maskinmestre, ingeniører og folk med indsigt i teknisk salg. Der er stadig en lille gruppe af seniorer og nyuddannet som er ledige, men den lille gruppe ledige inden for området besidder ikke de kompetencer, der efterspørges. Derfor skal vi mere målrettet tage hånd om opkvalificering af den lille og dyrebare arbejdskraftreserve, vi har tilbage. Senioringeniører skal blive længere, men desværre taler statistikkerne deres tydelige sprog: Af den lille ledighed blandt ingeniører lige nu, har seniorerne en alt for stor andel. Der er med andre ord ”gråt guld” at hente for de ingeniørhungrende virksomheder, hvis de er parat til det, og hvis de kan give seniorerne de rette incitamenter til at blive på arbejdsmarkedet.

Samtidig ligger der et meget stort potentiale blandt de nyuddannede maskinmestre og ingeniører, hvor man både kan få den sidste ny viden, men også muligheden for selv at videreudvikle talenterne, så de passer præcist ind i virksomhedens kultur og behov. Det kan meget hurtigt blive en investering, som kommer mangefold igen.

Endelig ligger der en gruppe af teknikkere, som har arbejdet uden for deres ”område” i nogle år og som derfor skal ”genopdage” deres gamle færdigheder. Mange fra denne gruppe skal på skolebænken igen, hvis man skal bruge dem til meget faglige beregninger eller analyser, men de er typisk udstyret med en fortræffelig indsigt i teknik generelt. Det gør dem til mulige kandidater indenfor teknisk salg eller indenfor beslægtede områder, hvor man alligevel står foran en intern oplæring.

Hvilke arbejdsmarkedspolitiske initiativer kan så øge arbejdsudbuddet generelt?

På kort sigt kan man arbejde med følgende:
  • Øget mobilitet og krav til ledige om jobsøgning i hele landet, idet nogle af rekrutteringsproblemerne er regionsbestemte
  • Styrket samarbejde og formidling af ledig arbejdskraft på tværs af jobcentre og fagforeninger
  • Styrket virksomhedsrettet service fra jobcentrene

På den længere bane er det oplagt at kanaliserer flere fra offentlig beskæftigelse ind i det private, dette skal dog altid gøres med omtanke, da rigtig mange dele af det offentlige indirekte støtter den private sektor. Her tænkes eksempelvis på uddannelsessektoren, sundhedssektoren m.m. Men der kan også komme på tale, at man får lavet en national strategi for rekruttering af udenlandsk arbejdskraft, således at ”spillereglerne” bliver fair for alle.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.072