23948sdkhjf

Stålproducenten Bladt: Procesoptimering, procesoptimering og … procesoptimering

Det handler om at drive industrien i den rigtige retning - og her bærer alle spillere et ansvar, mener den øverste chef for Bladt Industries Jan Kjærsgaard, der også ser standardisering som en klar nødvendighed, hvis prisen på havvind skal langt nok ned.
De fleste af os kender de karakteristiske, solgule fundamenter fra aalborgensiske Bladt, som er involveret i en stor del af vindmølleparkerne i Europa. Bladt Industries råder over to produktionssites i Danmark – én på Lindø på Fyn og hovedkvarteret i Aalborg. Begge med direkte adgang til søveje.

Bladt Industries blev etableret tilbage i 1965, og har siden 2002 været førende på offshore fundamenter og substationer, begge områder er de i dag markedsledende indenfor og netop nu producerer de fundamenter og substationer til flere store offshoreparker. Ifølge direktør Jan Kjærsgaard har Bladt denne position, fordi virksomheden hele tiden flytter sig, både organisatorisk og når det kommer til deres tre kerneprodukter inden for offshore vind; monopæle- og jacketfundamenter og transformerstationer.

- Vi optimerer konstant. For mig at se er det nøglen til at nedbringe prisen på havvind og forbedre industriens business-case, lige fra design, produktionsmetoder, materialer og arbejdet med underleverandører.

For Jan Kjærsgaard er Danmark et ideelt sted at operere fra.

- Vores site på Lindø er et af de absolut bedste i Europa til at fabrikere jacketfundamenter – og på begge vores danske faciliteter har vi direkte adgang til søveje, hvor vi shipper fundamenterne afsted. Det er guld værd, når vi taler logistik.

Han påpeger også, at velkvalificeret arbejdskraft betyder meget, når der skal produceres – ofte hurtigt.

- Dygtige folk er en af hovedårsagerne til, at vi har det meste af vores produktion i Danmark, lyder det fra Jan Kjærsgaard.

Virksomheden Bladt har sammen med deres tyske samarbejdspartner EEW investeret i produktionsfaciliteter i England, dette er gjort for at imødekomme kundernes krav samt politiske krav fra engelsk side.

Vi skal drive i flok
Netop arbejdet med at nedbringe prisen på (hav)vind er noget, der optager Jan Kjærsgaard meget. Han er af den klare overbevisning, at alle spillere i industrien bærer et ansvar for at drive og professionalisere både teknologi, produkter og processer i branchen:

- Hvis prisen på offshore vind skal ned, så skal alle spillere i industrien hjælpe til med at drive udviklingen i den rigtige retning. Det kræver god dialog og et bredt samarbejde, lyder det hurtigt og nøgternt fra Jan Kjærsgaard.

Hér spiller han ind i en bredere industrisnak om standardisering. I sidste udgave af Vindmølleindustriens ”Branchen taler Business” spurgte Ole Bigum Nielsen fra Vattenfall industrien om, hvordan arbejdet med standardisering og design af fremtidens fundamenter vil forme sig. Også her har Jan Kjærsgaard svar på rede hånd:

- Hos Bladt går vi hele tiden i dialog med vores kunder og vores samarbejdspartnere for at prøve at påvirke dem til, at designet ikke varierer for meget på tværs af projekter. Design af fundamenter er meget forskelligt fra projekt til projekt, og det er både dyrt og tidskrævende at udvikle nye designs fra bunden hver gang. Det siger sig selv, at ved at nærme os en form for standardisering, vil dette medvirke til at gøre offshore vind mere konkurrencedygtig.

Han tilføjer:

- Der er ingen tvivl om, at hvis branchen skal drive prisen på vind langt nok ned, så skal der standardisering og professionalisering til, helt ned til mindste detalje. Jeg kan kun se, at vi og andre markedsledere bærer et ansvar for at være med til at drive den proces. Hos Bladt arbejder vi blandt andet målrettet med lean-optimering af produktion og robotsvejsning ag fundamentfabrikation.

Fremtidens fundamenter er (måske) også flydende
Når snakken falder på fremtidens fundamenter, er der heller ingen slinger i valsen fra Bladts øverste mand:

- Fremtidens fundamenter er bedre og billigere samt hurtigere at producere, og vi vil være en af markedslederne på begge fundamenttyper samt substations til havvindmølleparkerne. Vi vil på alle disse produktionsområder medvirke til at nedbringe prisen på offshore vind.

Jan Kjærsgaard har god tro på markedet for jacket- og monopælefundamenter, der typisk står på vanddybde fra 35-50 meter.

- Flydende fundamenter er en mulighed, men det er ikke på denne side af 2020, hvis du spørger mig, slutter han.

Kilde: Vindmølleindustrien - http://www.windpower.org

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.41