23948sdkhjf

Kongskilde jagter sorte tal i 2017

Driften er stadig udsat for hårdt pres, hvor produktionsflytning og et presset marked giver udfordringer.
De seneste to og et halvt år er gået med at gøre maskinproducenten Kongskilde mindre kompleks, mere strømlinet og ikke mindst salgsklar.

Omstruktureringen koster stadig på bundlinjen, viser Kongskildes seneste regnskab for 2015. Men ambitionen er, at driften snart skal løbe rundt.

- Vi kommer til at ramme nul i 2017, men ikke i år. 2016 bliver bedre end 2015, men det bliver stadigvæk udfordrende, siger Kim Balle, bestyrelsesformand hos Kongskilde og CFO i ejerkoncernen DLG.

I det seneste regnskabsår blev produktion af maskinerne i græs-divisionen, der lå i Sønderborg, flyttet til polske Kutno, hvor Kongskilde allerede havde etableret produktion. Det gav en række engangsomkostninger.

Flytningen betyder også, at centrallageret er den eneste aktivitet, der er tilbage i Sønderborg. Og til nytår er planen, at centrallageret også lukkes ned og flytter ud på de lokale funktioner – primært i Polen og Sverige.

Det nye setup betyder, at produktionen af landbrugsmaskiner nu finder sted i Överum i Sverige, Kutno i Polen og Illinois i USA. Den eneste tilbageværende produktion i Danmark er Systems-divisionen, som udgør mellem 25-30 procent af forretningen og ligger i Sorø. Systems er korntørringsanlæg og conveyor-systemer.

Polstrer for 700 millioner
Der skete en række forbedringer i Kongskildes regnskab fra 2014 til 2015. Resultat før skat gik fra et ekstraordinært stort minus på 560 mio. kr. i 2014 til et overskud på 45 mio. kr. Her spiller frasalget af Deutsche Vilomix til DLG en stor rolle, men også at Kongskilde har ændret regnskabsprincip, som gør tallene usammenlignelige.

Driften hænger dog stadig ikke sammen. EBIT gik godt nok fra et minus på 313 mio. kr. til et minus på 145 mio.. kr. i 2015.

For at dæmme op for de store underskud tilførte DLG i løbet af året 250 mio. kr., og efter balancedatoen yderligere 450 mio. kr. for at genetablere egenkapitalen.

- På DLG-koncern-niveau har pengene ingen koncerneffekt, men for Kongskilde betyder det rigtig meget. Kongskilde har en masse gode samarbejdspartnere, og det er vigtigt for os, at der er fuldstændig ro på den daglige operation, siger Kim Balle og tilføjer, at kapitaltilførslen er en støtteerklæring fra DLG's side.

Frasalg rykker nærmere
Et salg af hele Kongskilde spøger fortsat, og det rykker stadig nærmere. I første omgang vil DLG dog frasælge Agro-divisionen, mens et frasalg af Systems-delen vil ske ud fra en længere tidshorisont.

- Vi får rigtig mange henvendelser, og vi skal være sikre på, at vi er helt klar, når vi går i gang med en konkret salgsproces. Det primære fokus i 2016 har været på det operationelle, men vi har selvfølgelig også været i dialog med alle dem, som har henvendt sig, siger bestyrelsesformanden.

Markedsudvikling koster også
En anden negativ faktor for driften er markedsudviklingen for landbrugsmaskiner. Her oplever producenterne et fald på tocifrede procenter og efterspørgslen både i år, men også sidste år.

Omsætningen rundede dog ½ mia. kr. sidste år, hvilket er en stigning på 40 mio. kr.

- Det europæiske marked er udfordret i år. Det lå rimelig fladt i starten af året, men da vi kom hen i april og maj begyndte stemningen at blive lettere negativ. For os har salgsforventningerne i juni og juli dog set fornuftige ud og ligger på niveau med sidste år, og det er i sig selv positivt nok, men vi er meget varsomme. Det er et udfordrende marked, siger Kim Balle.

Kongskilde har cirka 275 medarbejdere tilbage i Danmark, mens de fleste ansatte er i det polske datterselskab, hvor der både er produktion og montage.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11