23948sdkhjf

Endnu en stor norsk ordre til Vestas

Først bestilte Norske Statkraft i februar 1 GW vindmøller hos Vestas og tegnede sig dermed for den hidtil største vindmølleordre i Europa. Nu smider er nordmændene endnu en appelsin i turbanen hos Vestas.
Denne gang drejer det sig om vindmølleprojektet Raskifte i Trysil og Åmot kommuner. I konsekvensanalysen til projektet, som er udarbejdet af Sweco for Austri Vind, kan man læse, at der projekteres med 37 af Vestas' V112-møller, hver med en kapacitet på 3 MW. Det skriver Ingeniøren.

Vestas hovedkontor i Århus ønsker ikke at kommentere på nyheden, da ordren endnu ikke er "firm and unconditional". Men Trine Dalsgaard, som er Vestas' nordeuropæiske salgsdirektør, kan dog fortælle, at det endelige projekt kommer til at omfatte 31 af virksomhedens V126-møller i stedet for de oprindelig projekterede V112-møller.

Skiftet til de større møller er ifølge Trine Dalsgaard helt almindeligt.

- Alle steder, hvor man kan komme afsted med det, flytter man sig til større møller, fordi det giver større produktion, forklarer hun overfor Ingeniøren.

De større V126-møller har en kapacitet på 3,6 MW hver, hvorfor det samlede antal møller i projektet kan reduceres fra 37 til 31.

Tysk hovedaktionær
Udover de to norske energiselskaber Eidsiva og Gudbrandsdal, som står bag Austri Vind, har den tyske energigigant Stadtwerke München investeret i 60 procent af den nye møllepark i Raskifte. De resterende 40 procent er fordelt ligeligt mellem Eidsiva og Gudbrandsdal.

Efter flere års udvikling af projektet er det den netop indgåede aftale med Stadtwerke München, der sikrer, at vindmølleparken nu realiseres og dermed baner vejen for endnu en norsk ordre til Vestas. Det samlede projekt beløber sig til 1,4 mia. norske kroner. (cirka 1,1 mia. kr.).

Strøm til 18.500 hjem
Vestas svenske samarbejdspartner, OX2, har siden januar 2015 deltaget i udviklingen af Raskifte. Og det er dem, der skal stå for selve udbygningen af parken, som går i gang med det samme.

Raskiftet opføres på den vestlige side af Osen-søen mellem Trysil og Åmot. Parken kommer til at producere omkring 370 gigawatttimer (GWh) årligt svarende til forbruget hos cirka 18.500 husstande.

Austri Vind forventer at have Raskiftet klar til at blive sat i drift i løbet af vinteren 2018/2019.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.537