23948sdkhjf

De unge chefer løber med lønstigningerne

Den generelle stabilitet i økonomien i 2004/05 ses også i cheflønningerne. I 2005 var den gennemsnitlige lønstigning blandt chefer og direktører 3,4 % og med en svagt faldende tendens inden for bl.a. udbetalt bonus.
Det seneste års stabile udvikling i samfundsøkonomien kan også ses i lønud-viklingen for chefer og direktører. Det viser Center for Ledelse’s Chefløn 2005/06.

Chefløn 2005/06 er den 30. af sin art og er den mest omfattende og detalje-rede lønstatistik for danske topledere.

Statistikken er baseret på indberetninger fra 323 deltagende virksomheder med 11.376 topledere – det største antal indberetninger nogensinde.

Lavere lønstigningstakt for alle grupper
Den gennemsnitlige lønstigning på medianen for alle grupper i undersøgelsen er 3,4 %, men med en vis variation afhængig af stillingsbetegnelse, alder og uddannelse.

Administrerende direktører fik således i gennemsnit en lønstigning på 3,9 % mod fagdirektørers stigning på 3,5 % og fagchefers stigning på 3,1 %.

De helt unge chefer under 29 år er dem, som har været bedst til at forhandle lønstigninger hjem. 4,0 % blev det til dem, mens lønstigningstakten i årets undersøgelse falder med alderen.

Chefer over 60 år har kun opnået gennemsnitlige lønstigninger på 2,5 %.

Samtidig ses der en sammenhæng mellem chefens uddannelsesmæssige baggrund og løn. Tydeligst blandt administrerende direktører og mindst tydelig blandt fagdirektører.

2 mio. + til bedst lønnede adm. Direktører
Den gennemsnitlige administrerende direktør fik i 2005 en bruttoløn på 1.628.000 kr., men med betydelig spredning afhængig af branche, virksom-hedens størrelse m.v.

Den dårligst lønnede ¼ af de adm. direktører fik således i gennemsnit 1.149.000 kr., mens den bedst lønnede ¼ fik 2.275.000 kr. i bruttoløn.

Færre får bonus
I 2005 fik 31 % af chefer og direktører udbetalt en bonus, svarende til i alt 9,0% af den faste løn.

Året før fik 34 % udbetalt bonus, hvilket svarede til 9,7 % af den faste løn.

Der har gennem de senste år været en tendens i retning af, at færre chefer opnår ret til udbetaling af bonus, og at bonussens andel af den faste løn også har været faldende.

Forklaringen har i en periode været den generelt negative resultatudvikling for en lang række danske virksomheder, men den fortsat faldende tendens synes at indikere, at virksomhedernes tilbøjelighed til at anvende denne form for incitamenter også er faldende.

Firmabilens udbredelse falder fortsat
Et af de mest prestigiøse personalegoder – firmabilen – fortsætter sit fald i udbredelse efter, at beskatningen heraf er blevet skærpet.

Hvor firmabilen var en del af 25 % af danske direktører og chefers samlede kompensationspakke i 2004, er der i 2005 kun 23 %, som har valgt at lade arbejdsgiveren betale for bilen.

Kilde: Center for Ledelse. http://www.cfl.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11