TEMA: Netværk kan føre til hvad som helst
For Lars Jensen, der i en årrække stod i spidsen for Brdr. Jensen Maskinfabrik, har flere års netværk på kryds og tværs resulteret i et dansk salgsselskab og produktion i Indien. Alligevel mener han ikke, at netværk i sig selv har den store værdi.
Netværk kan føre til hvad som helst
Lars Jensen er en af de danske virksomhedsejere, der gennem flere år har etableret og dyrket netværk. Fire netværk og fem år senere er erfaringerne mange, og Lars Jensen er da heller ikke i tvivl om, hvornår netværket har sin berettigelse.
- Netværk er godt, så længe deltagerne kommer med et åbent sind. Med netværk ved man aldrig helt, hvor man ender, og det er netværkets styrke, lyder det fra Lars Jensen, der i januar i år solgte sin virksomhed, Brdr. Jensen Maskinfabrik, efter 16 år ved roret.
I dag går tiden i stedet med eget konsulentfirma og virksomheden LSJ Sourcing, der sammen med to andre danske virksomheder står bag Steel Partner Holding.
Steel Partner Holding er den samlende paraply for det danske salgsselskab, Steelpartner Danmark og det indiske produktionsselskab Danish Steelcluster, der fungerer som underleverandør inden for pladebearbejdning.
- Mine netværk har ført mig vidt omkring. Hvert eneste netværk har givet nye kontakter og samarbejdspartnere, og i dag driver jeg selskab med to tidligere netværksvirksomheder, siger Lars Jensen.
Det er fem år siden, at Lars Jensen kom med i sit første netværk.
”Leverandørsammenslutningen” under Kolding Erhvervsudvikling havde som målsætning at etablere et netværk mellem en ordregivende virksomhed og en række underleverandører.
Samarbejdet var en succes, og Lars Jensen og hans virksomhed tredoblede i perioden omsætningen til den ordregivende virksomhed.
Trods succesen døde netværket imidlertid ud, da det offentlige tilskud og dermed også tovholderen, Sydjyllands Universitet, forsvandt. Desuden var netværkets målsætning indfriet.
- Et netværk kræver en tovholder og en målsætning. Når målsætningen er indfriet eller tovholderen forsvinder, dør netværket. Netværk har en begrænset levetid, forklarer Lars Jensen.
Kontakterne var dog så gode og udbyttet så godt, at Lars Jensen fortsatte sit netværksarbejde i Stålklyngen i Trekantsområdet. Stålklyngen var en klub med 30 medlemmer, der gik sammen om blandt andet eksportaktiviteter, kvalitetscertificering og erfaringsudveksling.
Eksportaktiviteterne skulle vise sig at blive en succes, og det fik syv af de deltagende virksomheder til at gå sammen i et yderligere eksportsamarbej-de.
Klub 30
Det nye netværk fik støtte af EU og valgte at satse på eksport til Holland, England, Irland og Norge.
Meget hurtigt endte netværket dog med at blive kendt som ”Klub 30”, fordi det konstant var 30 procent for dyrt. Af samme årsag var netværkets succes moderat og efter halvandet år, ebbede samarbejdet ud.
Igen ledte netværksarbejdet imidlertid Lars Jensen ad nye veje, da fire af de syv virksomheder fra Stålklyngen valgte at fortsætte, og på baggrund af erfaringerne i klub 30 gik virksomhederne i gang ned at undersøge billigere produktionsmuligheder.
Efter længere tids undersøgelser og flere besøg i Østen endte det nye netværk med at beslutte sig for at starte produktion i Indien.
I mellemtiden var de fire virksomheder i netværket blevet reduceret til tre, så det i dag er LSJ Sourcing, EC Maskinfabrik og Rool Smede og Maskinfabrik, der står bag Steel Partner Holding.
- Min historie viser, at netværk kan føre til hvad som helst. Jeg vidste ikke på forhånd, at jeg i dag skulle have fabrik i Indien, og der er ingen tvivl om, at det er guld værd for alle virksomheder at vende blikket ud ad, siger Lars Jensen.
- I princippet er det ligegyldigt, om virksomheder vælger at være med i erfa-grupper, netværk eller noget helt tredje. Det afgørende er, at virksomheder kommer ud og får etableret kontakter, for det er det, der giver udvikling og i sidste ende resultater, slutter Lars Jensen.