23948sdkhjf

DIRA Automatiseringsprisen 2016: Robotter klarer Carlsbergs kasser

Erfaringerne med Carlsbergs nye ølkasse- og pallehåndteringsanlæg har været så gode, at ledelsen netop har givet grønt lys til yderligere robotinvesteringer
Efter 25 års tjeneste var Carlsbergs ølkasse- og pallehåndteringsanlæg godt slidt og skulle erstattes af et nyt.

Valget faldt på et nyt anlæg med seks robotter til kassehåndtering og en 3D-scanner til pallekontrol, hvilket glæder senior projektleder Erik Pedersen, som selv startede på bryggeriet i Fredericia for 24 år siden.

- Vi har fået et anlæg, som fjerner alle glasskår i bunden af ølkasserne, og som samtidig frasorterer de dårlige paller langt mere effektivt end det gamle, siger Erik Pedersen, da han viser AutomationsFokus' udsendte det nye anlæg.

På Carlsbergs højlager står der over 70.000 paller med ølkasser. Derfor er konsekvenserne store, hvis en palle pludselig kollapser.

- Den risiko er minimeret betragteligt nu, siger Erik Pedersen om den robotløsning, som med justerbar følsomhed scanner og sorterer pallerne i Fredericia.

Målbar succes
Den styrings- og elmæssige del af anlægget er leveret af Kjærgaard med Ferrum som leverandør af den mekaniske del.

Erik Pedersen og Carlsberg gav Kjærgaard forholdsvis frie tøjler til at klare udfordringerne med at håndtere op mod halvanden millioner ølflasker i døgnet.

Kjærgaard/Ferrum blev dog først valgt til opgaven, da Carlsberg-koncernens faste maskinleverandør meldte pas til at løse opgaven på grund af den noget utraditionelle løsning med robotter.

Og Erik Pedersen er glad for den nye løsning.

- Anlægget blev sat i drift for halvandet år siden, og da vi er meget KPI-orienterede har vi for eksempel kunnet måle en stor reduktion i stoptid, siger Erik Pedersen.

Ny robot skal afstrappe
Samarbejdet med Kjærgaard/Ferrum stopper ikke her. I sidste uge blev det besluttet, at virksomheden skal fremstille et nyt afstrapningsanlæg, som skal afstrappe ølkasser, som er bundet - lidt for - godt sammen, når de returneres til Carlsberg.

- Flaskedrengene binder kasserne sammen med snore og plastic på alle mulige nørklede måder, og de snore er anlæggets værste fjende, fortæller Erik Pedersen.

Hvis snorene ikke fjernes, inden de sendes videre i systemet, så risikerer de sig at sætte sig fast i eksempelvis gear eller smelte i lejer.

Det skal en lille robot med kameraer med tiden forhindre.

Vinderen af DIRA Automatiseringsprisen 2016 kåres ved åbningen af Automatik 2016 i Brøndby den 13. september.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11