Gode søm fra Skanderborg-virksomhed belønnet med Initiativpris
Søm er meget mere end noget, man bare slår i.
Hvis man tror, at produktion af søm er en enkel opgave, bliver man klogere, når man har besøgt Enkotec. Når søm skal bruges i professionelt håndværksudstyr, er det afgørende, at de er helt ens ned til mindste, lille detalje, og at kvaliteten er i top. Samtidig skal sømmene kunne fremstilles i meget stort antal på maskiner i forskellige lande for at holde stykprisen nede. Det kan rotationsmaskinerne, som Enkotec har produceret og videreudviklet siden 1981.
I dag står der mere end 700 søm-produktionsmaskiner i over 35 lande verden over, og Skanderborg-virksomheden har eget kontor i USA samt agenter i alle verdensdele.
- Nichevirksomheder som Enkotec A/S, der satser globalt, er med til at sætte Danmark på produktionsverdenskortet. Det er der grund til at være stolt af og anerkende, siger Steen Bødtker, formand for DI Østjylland.
Det startede som et ph.d.-udviklingsprojekt i 1981 på NKT’s sømvarefabrik i Middelfart. Men virksomheden har levet sit eget liv og ligget i Skanderborg siden 1986. Den er i dag ejet af Bikuben Fonden og har 50 ansatte.
- Men virksomheden hviler ikke på laurbærrene. De satser benhårdt på at udvikle deres produkt hele tiden. Der er blandt andet ansat en fuldtids forretningsudvikler, som skal se på nye forretningsmodeller. Det er ganske enestående for en virksomhed af Enkotecs størrelse og formentlig afgørende for, at de kan klare sig i konkurrencen, siger Steen Bødtker.
Virksomheden er nemlig i gang med at ændre deres forretningsmodel, så det blandt andet bliver Enkotec og ikke kunderne, der ejer sømmaskinerne i de andre lande. Målet er at sikre, at der bliver produceret flest muligt søm på hver maskine, og at der er færrest mulige driftsstop.
Det kræver, at den danske virksomhed hele tiden kan holde øje med maskiner, som står andre steder i verden. Og derfor har Enkotec et stort fokus på teknologier, der kan overvåge maskinerne og behandle og analysere datamængderne fra dem.
Virksomheden beskæftiger både faglærte som ingeniører og elever, og i samarbejde med Skanderborg Kommune gør de en aktiv indsats for at motivere folkeskoleelever til at vælge en erhvervsuddannelse.
Formand for DI Østjylland og direktør Steen Bødtker overrækker Initiativprisen til Enkotec sammen med Skanderborgs viceborgmester, Frank W. Damgaard, mandag.