23948sdkhjf

Brugte CNC-maskiner sælger godt

Markedet for brugte maskiner er inde i en så positiv udvikling, at det kan være svært at skaffe CNC-maskiner fra efter 2005.
Der er godt gang i metalindustrien. Det kan forhandlere af brugte maskiner godt nikke genkendende til. Faktisk går det så godt, at det kan være svært at opdrive nyere CNC-maskiner, der er mindre end 10 år gamle.

- Det går bedre end for bare seks-otte måneder siden. For tiden er det nemt at sælge nyere CNC-maskiner, der er under 10 år gamle, men det er sværere at finde virksomheder, der gerne vil sælge deres CNC-maskiner. De ældre maskiner bliver typisk solgt til eksport i Mellemøsten eller Asien, mens de nyere bliver solgt herhjemme, siger Stig Bindner, ejer af Stig Bindner Værktøjsmaskiner.

Beholder de gamle maskiner
Han sælger omkring 100 brugte maskiner om året. Selvom der er godt gang i salget af nye maskiner, så er det ikke altid ensbetydende med, at de nye maskiner erstatter de gamle en til en.

- Mange køber nye maskiner, men beholder alligevel de gamle maskiner i stedet for at sælge dem, og det er et tegn på, at det går godt i jern- og metalindustrien, fordi de nye indkøb bruges til at udvide kapaciteten. Samtidig gør de lave renter det nemt at finansiere indkøb af helt nye maskiner for tiden, fortæller Stig Binder.

Få konkurser er sundhedstegn
Dentool i Næstved forhandler omkring 200 maskiner i alle størrelser, fra 50 kilo til 520 tons. Her kan man også mærke et skift i markedet.

- Der bliver færre mindre avancerede maskiner på markedet. I takt med at industrien bliver automatiseret, bliver maskinerne større og dyrere. Det kræver øget kapital og kapacitet hos forhandlerne af brugte maskiner, siger John Petersen fra Dentool, der sælger maskiner i 62 forskellige lande fra Chile til Indien og Australien.

Selvom industriens fremgang gør det sværere for maskinforhandlerne at opstøve de nyere CNC-maskiner, så er brugtbranchen ikke for alvor under pres.

- Man kan godt mærke, at der er kommet gang i industrien og dermed også gang i salget af nye maskiner. Men forhandlere af brugte maskiner er jo også afhængige af, at der bliver solgt nye maskiner, så vi kan få adgang til at forhandle de ældre, siger Henrik Mikkelsen, ejer af Nettomaskiner.

Selvom mange industrivirksomheder måtte dreje nøglen om i kølvandet på finanskrisen, så er det ikke tilfældet for forhandlere af brugte maskiner.

- Det er nogenlunde samme antal virksomheder, der handler med brugte maskiner i dag, som der var før finanskrisen. Det er egentlig et sundhedstegn, selvom man jo altid gerne vil have færre konkurrenter, siger Stig Binder med et smil.

Nødvendigt med global eksport
Hos Nettomaskiner har vejen ud af finanskrisen været at udvide eksporten til Asien og Sydamerika, hvor eksempelvis de ældre drejebænke, kantpressere og slibemaskiner fortsat kan sælges til en fornuftig pris.

- Vi har udvidet vores eksportmarked og oparbejdet et godt globalt netværk siden finanskrisen og sælger i dag ikke kun til nærområder som Sverige og Tyskland, men også til Sydamerika og Indien, hvor vi kan afsætte de maskiner, der ikke er et marked for i Vesteuropa, siger Henrik Mikkelsen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.085