Laboratorium i Lem skal trække unge ind i metalindustrien
Ringkøbing-Skjern Kommune bliver nu udstyret med et såkaldt Protolab med laserskærere og 3D-printere. Det teknologiske laboratorium får til huse i Smedenes Hus i Lem og vil åbne dørene for lærlinge og kommende lærlinge, folkeskoleelever fra 7. til 10. klasse og medarbejdere fra virksomheder, der tegner sig som medlemmer.
17 lokale virksomheder med i alt 3.000 medarbejdere står bag Protolab, indrettet med fremtidens teknologi og et kursus- og undervisningskoncept. I samarbejde med kommunens Makerspace og virksomheder fra især metalindustrien vil Protolab tilbyde undervisning og kurser i den nyeste teknologi for at sikre Ringkøbing-Skjern-området kvalificeret arbejdskraft i fremtiden.
Formand for Protolab og administrerende direktør i Lem Beslagfabrik, Peter Lambæk, fortæller, at han har været med til at tage initiativ til Protolab, fordi metalindustrien oplever kæmpestore problemer med at rekruttere kvalificerede medarbejdere.
- Det skyldes, at vi ikke uddanner nok unge, og har svært ved at få dem til at interessere sig for metalindustrien - de foretrækker andre uddannelser. Det er paradoksalt, for det er her, der er brug for deres arbejdskraft, siger Peter Lambæk.
Han mener, det kan hænge sammen med, at industrien ikke har været skarp nok til at fortælle de unge, at der er mange muligheder for at arbejde med den nyeste teknologi i metalindustrien.
- Det gør vi noget ved med Protolab. Det bliver et demonstrationsprojekt, der uddanner fremtidens medarbejdere til metalindustrien, siger Peter Lambæk.
Allerede den 13. december præsenteres Protolab og lærlingeklub ved en introaften for målgruppen. Men det industrielle teknologicenter Protolab indvies ved et åbent hus-arrangement i maj 2017.
Projektet drives af Foreningen Industrielt Teknologicenter for Ringkøbing-Skjern Kommune. Erhvervsvækstforum støtter projektet med 1,15 mio. kr. over fire år.