Danske industrilønninger løber fra udlandet
Lønnen i de danske produktionsvirksomheder stiger mere end i udlandet.
Det viser den nye internationale lønstatistik fra Dansk Arbejdsgiverforening, der netop er udkommet.
Det betyder, at den danske lønkonkurrenceevne overfor udlandet er faldet for fjerde kvartal i træk.
I udlandet steg lønnen 1,5 procent i fremstillingsvirksomheder i tredje kvartal 2016 i forhold til samme kvartal året før. Lønudviklingen har været faldende over de sidste år i udlandet.
I Danmark var lønudviklingen uændret på 2,2 procent i forhold til kvartalet før. Den danske lønudvikling har dermed været 0,7 procentpoint højere end udlandets i de seneste to kvartaler.
At vi på tværs af det private erhvervsliv ser vedvarende højere lønstigninger end i udlandet er dårligt nyt for dansk økonomi. Danmark er en lille åben økonomi, der er afhængig af at kunne sælge varer og tjenester i udlandet. Når lønnen stiger mere i Danmark end i andre lande, bliver vores varer og tjenester relativt dyre. Og dermed bliver det altså sværere for virksomhederne at konkurrere med udenlandske konkurrenter. Med andre ord taber vi konkurrenceevne, skriver Jens Hjarsbech, økonom i Danske Erhverv i en kommentar til statistikken.
Manglen på kvalificeret arbejdskraft i industrien kan være årsagen til, at de danske lønninger stiger mere end i udlandet.
Det er en ridse i lakken til dansk økonomi, da vi nu er i den helt nye situation, at vores lønkonkurrenceevne løbende bliver forringet. En forklaring er helt nærliggende, at vi med hastige skridt nærmer os en situation med fuld beskæftigelse på arbejdsmarkedet, siger Tore Stramer, cheføkonom i Nykredit.
Til foråret skal arbejdsmarkedets parter forhandle en ny overenskomst for industriens flere hundredetusinde lønmodtagere.